Luna septembrie este perioada ideala pentru realizarea lucrarilor de pregatire a solului ce vor ajuta viitoarele culturi. Temperaturile din aceasta perioada sunt numai bune pentru gradinarit, iar diversele lucrari ar trebui realizate din timp, inainte de venirea ploilor. In cele ce urmeaza, iti vom prezenta cateva operatiuni de baza pentru pregatirea pamantului toamna.

Inspectarea si curatarea gradinii

Activitati de pregatire a pamantului pentru culturi viitoare

Primul pas in realizarea lucrarilor de intretinere a solului este examinarea gradinii sau a livezii. Analizeaza fiecare portiune de teren cultivabil pentru a vedea daca exista resturi de plante care trebuie indepartate sau bulbi care trebuie scosi inainte de venirea sezonului rece pentru a supravietui. In cazul in care ai in gradina specii de plante sensibile la frig, acestea ar trebui mutate in casa in masura in care este posibil.

Toamna este si momentul ideal pentru ingrijirea plantelor perene prin toaletarea acestora. Operatiunea se realizeaza indata ce acestea si-au pierdut frunzele, iar pentru a le ajuta sa faca fata sezonului rece, poti aplica un strat de mulci la baza. La primavara, indata ce observi ca planta incepe sa creasca, este in regula sa indepartezi stratul protectiv de mulci.

Pe masura ce inspectezi gradina, trebuie sa fii atent la oricare semne de boala pe care plantele le-ar putea prezenta, precum frunze uscate sau patate sau tulpini putrede. In cazul pomilor fructiferi, tulpinile uscate sunt o potentiala sursa de daunatori care isi gasesc adapost in scoarta acestora, motiv pentru care ar trebui indepartate. Toate resturile de plante care nu pot fi incorporate in compost deoarece prezinta semne de boala si resturile uscate se scot in afara gradinii si se elimina prin ardere.

Totodata, pentru a te asigura ca ouale daunatorilor nu gasesc un cuib prielnic in gradina ta, se pot aplica tratamente specifice cu pesticide. Pentru a elimina cu succes problema buruienilor, un alt dusman comun al culturilor, se pot lua in calcul tratamente cu erbicide.

In cazul in care nu doresti sa mai plantezi noi culturi in toamna aceasta, dupa curatarea solului de resturi vegetale, terenul ar trebui mobilizat sapandu-l cu cazmaua.

Imbunatatirea calitatii solului

Activitati de pregatire a pamantului pentru culturi viitoare

Aplicarea de ingrasaminte este esentiala in aceasta perioada pentru ca solul sa aiba suficiente substante nutritive pentru a promova dezvoltarea viitoarelor culturi in urmatorul sezon. Se pot aplica ingrasaminte comerciale sau organice, cum ar fi compost, mranita sau resturi vegetale. De regula, se aplica in aceasta perioada ingrasaminte cu eliberare lenta care vor hrani pas cu pas solul in sezonul rece, pregatindu-l pentru urmatoarea perioada de vegetatie.

Activitati de pregatire a pamantului pentru culturi viitoare

Daca optezi pentru solutii comerciale, cele cu un continut bogat de azot sunt recomandate pentru perioada de iarna. Incorporarea ingrasamintelor organice in sol se poate realiza cu sapa, cazmaua sau motosapa. In ceea ce priveste actiunea ingrasamintelor, cele chimice vor ajuta la dezvoltarea plantei, iar cele organice sunt utile in imbogatirea solului.

Atat compostul, cat si gunoiul de grajd sunt bune optiuni care asigura o eliberare lenta de nutrienti in sol. Poti aplica si compost care inca nu a ajuns la nivelul dorit de procesare, deoarece elementele din acesta se pot descompune direct in pamant pe parcursul lunilor de iarna.

Activitati de pregatire a pamantului pentru culturi viitoare

In aceasta perioada in care se realizeaza curatarea solului si se aduna foarte multe resturi vegetale, este momentul sa te ocupi si de obtinerea compostului. Verifica regulat in ce stadiu se afla acesta si adauga toate resturile vegetale care provin din plante cu aspect sanatos.

Frunzele care se aduna la sol ar trebui curatate periodic, fie prin greblare, fie prin aspirare si adaugate la compost.

Activitati de pregatire a pamantului pentru culturi viitoare

Toamna este momentul in care se imbunatateste calitatea solului pentru culturile de anul viitor, iar un alt pas care ii poate spori calitatea este modificarea pH-ului. Acesta trebuie sa aiba anumite caracteristici in functie de speciile pe care le cultivi, unele preferand solul mai acid, altele cel neutru. Pentru a sti cum sa tratezi corespunzator solul in vederea modificarii pH-ului, poti duce o mica mostra de pamant la laborator pentru a vedea care este pH-ul actual al acestuia.

O alta metoda de a imbunatati solul este plantarea unei culturi de acoperire pe parcursul sezonului rece. Aceasta il va proteja de eroziune si va mentine nivelul nutrientilor si fertilitatea acestuia, prevenind dezvoltarea buruienilor. Astfel de culturi care pot fi de folos solului in lunile de iarna deoarece au radacini adanci sunt cele de usturoi, mazare, ovaz sau secara.   

Un alt proces pe care unii gospodari si agricultori il realizeaza toamna este sterilizarea solului. Prin acest pas, se elimina semintele buruienilor, sporii ciupercilor sau alti agenti patogeni care pot supravietui in sol, daunand culturilor viitoare. Solul poate fi dezinfectat sau sterilizat fie prin tratamente chimice specifice, fie prin incalzire. 

In cazul in care apelezi la solutii chimice, trebuie sa le aplici cu precizie in baza instructiunilor pe care produsul le va oferi, altfel risti ca anumite reziduuri sa ramana in sol. Totodata, dupa astfel de tratamente, solul are nevoie de o perioada de repaus care va coincide cu sezonul rece. 

O alta metoda de sterilizare este incalzirea solului care se poate realiza acoperind pamantul cu folii de plastic ce vor absorbi caldura solara. Sterilizarea solului se poate face si prin utilizarea aburului supraincalzit, folosind instalatii de sterilizare cu cazan.

Activitati de pregatire a pamantului pentru culturi viitoare

Araturile de toamna sunt parte obligatorie a pregatirii terenului pentru viitoarele culturi. Aratura se face de obicei in perioada septembrie – octombrie, uneori inclusiv la inceputul lui noiembrie. Se realizeaza cu plugul, iar adancimea de arat depinde de tipul solului, dar si de umiditatea pe care o are la momentul respectiv. Un sol argilos se poate ara la umiditate de circa 50%, iar cel nisipos la umiditate de 70-80%. Solurile usoare au nevoie de araturi de 20-25 cm, iar cele profunde de adancimi de 30-35 cm.

Alti pasi premergatori semanatului de noi culturi sunt discuitul si aerarea solului. Aceste procese au scopul de a marunti terenul pentru ca semintele sa poata avea contact direct cu substratul si cu substantele esentiale din acesta. Pentru discuitul solului se pot folosi grapa sau un cultivator care il afaneaza eficient. Aeratul permite solului sa primeasca suficient aer, dar si apa si nutrienti, care vor promova dezvoltarea plantelor. Poti aera solul cu ajutorul unor utilaje speciale sau al traditionalei furci.

La finalizarea lucrarilor de toamna, nu uita sa cureti cu grija instrumentele utilizate. Astfel, le vei mentine in stare buna pentru mai mult timp si vei evita ca agenti patogeni sa ramana pe ele si sa infecteze plantele din gradina la urmatoarea utilizare.

Toamna este momentul in care revenim in forta la lucru, dar si la munca din gradina. Sunt multe activitati de care trebuie sa te ocupi in aceasta perioada, iar in afara de sfaturi practice, iti stam cu drag la dispozitie si cu unelte, seminte si tratamente de calitate. Le poti gasi cu usurinta pe site, iar daca ai nevoie de ajutor, nu ezita sa ne contactezi.