Solul are nevoie de fertilizatori asa cum noi avem nevoie de hrana. Este dificil sa cultivi cu succes legume si fructe fara a oferi solului un plus de substante nutritive care ajuta culturile sa se dezvolte. Exista o multitudine de fertilizatori in ziua de azi, iar daca nu cultivi fructe sau legume de mult timp, s-ar putea sa iti fie greu sa alegi optiunea potrivita pentru gradina ta. Din acest motiv, ne-am propus sa te ajutam sa intelegi mai bine cum functioneaza fertilizatorii si cum sunt clasificati.

Rolul fertilizatorilor in gradina si livada

Fertilizatorii au scopul de a imbogati solul pentru ca acesta sa poata sustine cresterea armonioasa a plantelor din gradina sau livada. Fertilizatorii nu fac altceva decat sa dea inapoi solului acele substante nutritive pe care plantele le absorb prin crestere. Fara fertilizatori, pamantul va saraci in timp, iar culturile nu se vor mai dezvolta conform asteptarilor, rezultatul fiind o recolta saraca sau de calitate redusa.

Tipuri de fertilizatori

Fertilizatorii contin un amestec de nutrienti pe care ii intalnim in mod natural in pamant. Cele mai importante elemente pe care se bazeaza aceste solutii sunt azotul, fosforul si potasiul. Fiecare dintre acestea are un rol aparte:

  • azotul asigura cresterea plantelor; acestea au nevoie de el in special in perioada de dezvoltare in care se formeaza frunzele
  • fosforul este unul dintre elementele de care plantele au nevoie in mod continuu, acesta fortifica radacinile plantelor si tulpinile si ajuta la germinare, sporind totodata inflorirea si fructificarea
  • potasiul are un rol important in fortificarea tesuturilor, dezvoltarea si coacerea fructelor, acesta protejeaza plantele, mai ales atunci cand solul nu are o cantitate suficienta din celelalte elemente esentiale

In componenta fertilizatorilor putem gasi, pe langa aceste trei ingrediente de baza, o multime de alte microelemente precum:

  • sulful, care sustine fotosinteza si biosinteza
  • magneziul, care promoveaza functia de formare a clorofilei
  • calciul, care fortifica peretii celulelor

Toate aceste elemente si multe altele se intalnesc in compozitia fertilizatorilor comerciali. Cu ajutorul acestor produse complexe care contin o serie de elemente esentiale dezvoltarii plantelor, se realizeaza ceea ce numim fertilizare de baza. Exista, desigur, si fertilizatori naturali, cum ar fi cei pe baza de compost si nutrienti organici, iar aici poti afla mai multe sfaturi despre obtinerea compostului.

In cazul in care te feresti in general de produse comerciale, ia in considerare faptul ca plantele au nevoie de ingredientele din compozitia fertilizatorului si ca le proceseaza similar indiferent de provenienta acestora. Daca trebuie sa cultivi pe un sol mai saracacios, fertilizatorii comerciali sunt solutia ideala pentru ca pot oferi exact elementele de care pamantul respectiv are nevoie, in concentratia potrivita.

Farmbee - Tipuri de fertilizatori pentru gradina si livada

Exista diferite tipuri de ingrasaminte din punct de vedere al consistentei si metodei de aplicare ale acestora. Cele mai comune sunt cele lichide. Acestea se amesteca in apa si se pot aplica usor cu pulverizatoare, iar daca ai nevoie de astfel de instrumente, le gasesti cu usurinta pe site-ul nostru.

Farmbee - Tipuri de fertilizatori pentru gradina si livada

Exista, de asemenea, ingrasaminte solide sub forma de granule sau pudra. Granulele se aplica pur si simplu imprastiind continutul produsului la baza plantelor, iar fertilizatorii sub forma de pudra se aplica la fel ca cei lichizi, fiind amestecati cu apa.

O alta denumire comuna sub care sunt clasificate ingrasamintele sunt fertilizatorii foliari. Acestia cuprind produse amestecate cu apa care se aplica prin pulverizare pe suprafata plantelor.

Sfaturi si recomandari pentru utilizarea fertilizatorilor

Farmbee - Tipuri de fertilizatori pentru gradina si livada

Fertilizatorii se aplica in functie de fiecare tip de sol, mai precis, in functie de nevoile acestuia. Daca vrei sa fii absolut sigur ca ii dai solului exact acele elemente de care are cea mai mare nevoie, ar trebui sa ii analizezi compozitia printr-un test de laborator. De multe ori, solul nu are nevoie de un surplus egal din toate cele 3 elementele esentiale. Daca deficitul este doar de azot, utilizati un fertilizator cu un continut ridicat al acestui element.

Specia de plante pe care vrei sa o ingrijesti joaca, de asemenea, un rol important in ceea ce priveste perioada si frecventa de fertilizare. Diferite specii de plante au diferite nevoi. Rosiile, de exemplu, au nevoie moderata de fertilizatori, salata are nevoie redusa de astfel de produse, iar varza necesita multe nutrimente. Cantitatea de produs folosita variaza in functie de specie, fiind intotdeauna important sa nu depasesti dozele recomandate sau sa te abati de la instructiuni.

Farmbee - Tipuri de fertilizatori pentru gradina si livada 

Ca regula generala, fertilizarea se face in primavara si in toamna. Perioada si frecventa exacta de utilizare depind insa de speciile de plante. Majoritatea culturilor se fertilizeaza primavara, iar atunci cand e posibil, fertilizatorii se aplica spre finalul primaverii pentru a asigura solului subtantele necesare pe parcursul lunilor de vara. 

Aplicarile se fac la interval regulat in functie de plantele cultivate, multe dintre ele necesitand fertilizare o data la cateva saptamani pe parcursul sezonului cald. Nu doar fructele, legumele si plantele decorative au nevoie de ingrasaminte, ci si gazonul, fertilizarea acestuia facandu-se de primavara pana toamna, la intervale de patru-cinci saptamani.

Inainte de a aplica ingrasaminte, solul trebuie curatat de uscaciuni, greblat si sapat la suprafata pentru ca ingrasamintele sa patrunda usor. Toamna, ingrasamintele se vor aplica dupa ce terenul a fost sapat si arat.

Subliniem inca o data importanta alegerii unor ingrasaminte specifice in functie de tipul de legume, plante decorative sau fructe pe care le cultivi, continutul produselor fiind diferit in functie de acest criteriu.

Fertilizarea solului nu este o optiune, ci un pas obligatoriu pentru a obtine culturi de calitate sau a mentine aspectul plantelor decorative. Daca esti pregatit sa iti ingrijesti corespunzator gradina aplicand fertilizatori, te putem ajuta cu solutii care se preteaza cel mai bine nevoilor gradinii tale. Poti gasi o multitudine de ingrasaminte de calitate in stocul Farmbee, iar pentru alte sfaturi legate de gradinarit, te mai asteptam pe blogul nostru.