Iarna aproape bate la usa, dar pentru cei care au o livada, munca inca nu s-a terminat. Pomii fructiferi necesita mai multe actiuni de ingrijire inainte de venirea iernii pentru a fi protejati de conditiile vitrege din sezonul rece si a se putea dezvolta frumos in primavara. Afla care sunt tratamentele de iarna esentiale pe care ar trebui sa le aplici in livada de pomi fructiferi.

Stropirile la pomii fructiferi

Farmbee - Tratamente de iarna la pomii fructiferi 

In pomicultura, realizarea unor actiuni de intretinere si mentinere a unei stari fitosanitare bune   inainte de instalarea anotimpului rece, este un pas necesar pentru asigurarea recoltei din anul urmator. 

Cunoscute si sub denumirea de stropiri de iarna, aceste activitati au ca scop reducerea rezervei biologice a bolilor si daunatorilor la speciile samburoase si semintoase si se realizeaza atunci cand pomii se afla in perioada de repaus vegetativ. Aceasta perioada incepe atunci cand frunzele copacilor au cazut si se termina cand mugurii incep sa apara.

Prin aplicarea corecta a stropirilor, se va diminua capacitatea de raspandire a agentilor patogeni  care gasesc adapost peste iarna pe ramuri, frunze cazute sau in scoarta copacilor, iar numarul de tratamente ulterioare va scadea. Se elimina astfel si problema daunatorilor care pot supravietui usor in livada pe parcursul iernii, in stadiul de ou. Gama de boli si daunatori pe care le vizeaza aceste tratamente de iarna includ, printre altele, afidele, acarienii, paduchii lanosi sau testosi, boli periculoase precum rapanul, monilioza, ciuruiri si basicari. In general, stropirile de iarna implica 4 tratamente aplicate de la finalul toamnei pana la inceputul primaverii.

La pregatirea pomilor pentru iarna prin aplicarea stropirilor, trebuie respectate o serie de reguli:

  • stropirile se realizeaza in perioada de repaus vegetativ - de la finalul lui noiembrie, pana la finalul iernii
  • aplicarile nu se realizeaza imediat dupa ploaie deoarece scoarta copacilor ar trebui sa fie uscata atunci cand intra in contact cu tratamentul
  • in mod similar, nu ar trebui sa aplici tratamente daca temperatura este foarte scazuta si scoarta copacului e inghetata sau daca are pe ea chiciura sau zapada
  • temperatura ideala pentru aplicarea stropirilor de iarna variaza in jurul valorii de 5°C
  • aplicarea diverselor tratamente se realizeaza conform cu specificatiile fiecarui produs si la intervalele recomandate

Inainte de a realiza stropirile de iarna, livada de pomi trebuie pregatita in prealabil prin taierea ramurilor afectate de boli sau uscate, adunarea si arderea fructelor mumificate. Aplicarea se realizeaza prin pulverizarea solutiilor, fapt care va asigura o acoperire uniforma. Se pulverizeaza solutie pe intreaga suprafata a pomului, atat pe ramuri, cat si pe crengi si se incepe din interiorul coroanei. 

Solutii de tratament pe baza de cupru

Cuprul se foloseste de foarte mult timp in livada ca tratament impotriva bolilor care ataca pomii. Acest element ajuta la combaterea ciupercilor si a bacteriilor care pot provoca diverse boli. O multime de tratamente fitosanitare se bazeaza pe eficacitatea cuprului care reprezinta solutia principala utilizata in stropirile de iarna.

Solutiile pe baza de cupru se utilizeaza in primele doua stropiri de iarna. Aplicarea lor inseamna imbaierea pomului cu solutia respectiva. Solutiile cuprice se folosesc doar dupa ce pomul si-a pierdut frunzele, perioada cere coincide in mod normal cu lunile noiembrie-decembrie.

Dupa aplicarea acestor solutii, se utilizeaza tratamentele pe baza de ulei horticol. A doua aplicare a produselor cuprice se realizeaza in intervalul iarna-primavara si va fi urmat de inca o tura de tratament cu ulei horticol.

Tratamentul de toamna cu produse pe baza de cupru ofera si avantajul de a grabi maturarea lemnului si de a creste rezistenta ramurilor de rod la temperaturile scazute de peste iarna.

Farmbee - Tratamente de iarna la pomii fructiferi

Una dintre solutiile cuprice care se bucura de o mare popularitate datorita eficientei sale este zeama bordeleza. Acest fungicid cupric se foloseste de mai bine de doua secole si este usor de procurat si utilizat.

Zeama bordeleza este solutia naturala optima pentru livezile de pomi, fiind foarte apreciata de agricultorii care incearca sa obtina productii organice. In compozitia acestui produs, se foloseste o combinatie de sulfat de cupru, apa si var stins. Concentratia solutiei utilizate depinde in functie de perioada de aplicare. In general, la stropirile de iarna realizate in repaus vegetativ, aceasta are o valoare de 1-2%. Alte fungicide pe baza de cupru care se pot utiliza in aceasta perioada sunt Champ 77 WG, Funguran OH 50 WP.

Uleiul horticol

Tratamentele cu ulei horticol sau cu amestec de ulei horticol+substanta insecticida se aplica in perioada repausului vegetativ si pana la inceputul dezmuguritului. Stropirea cu ulei horticol se face separat si la interval de 7-14 zile fata de primul tratament cu prodse pe baza de cupru.

Acest tratament are o mare eficienta impotriva unor daunatori comuni precum afidele, acarienii sau paduchele din San Jose, daunatori care hiberneaza de regula in livada de pomi pe parcursul iernii.

Aplicarea uleiului horticol ar trebui realizata pana in momentul in care incepe perioada dezmuguritului. Ulterior, acesta poate interactiona cu lastarii, punandu-i in pericol. La fel ca si alte tratamente de iarna, uleiul horticol trebuie aplicat atunci cand copacii sunt uscati si temperatura depaseste valoarea de 5°C. Aplicarea trebuie realizata astfel incat solutia sa patrunda in crapaturile scoartei copacilor unde daunatorii gasesc cel mai adesea adapost.

Totodata, ar trebui verificata prognoza din ziua in care vrei sa folosesti uleiul horticol pentru a te asigura ca nu exista risc de ploaie sau inghet.

Un alt aspect pe care trebuie sa il iei in considerare la aplicarea uleiului horticol sunt pasii pe care trebuie sa ii parcurgi in prepararea acestuia. Vei gasi recomandarile si instructiunile necesare pe eticheta produsului achizitionat.

Utilizand ulei horticol, vei putea reduce si nevoia de a folosi ulterior produse insecticide in timpul perioadei de vegetatie.

Printre produsele  recomandate a fi folosite la aceasta stropire se numara pachetele de ulei horticol + insecticid, care se comercializeaza in ambalaje special concepute pentru diferite volume de solutie (5l, 10l, 50l, 100l, etc): Mospilan Oil, Midos Oil+Zebra (lambda-cihalotrin), Oleomin+Mospilan 20 SG.

Indiferent de tipul de pomi fructiferi pe care ii cultivi in livada, aplicarea periodica a tratamentelor fitosanitare este necesara pentru a asigura o cultura de calitate. Te mai asteptam pe la noi pentru alte sfaturi utile si nu uita ca iti stam, de asemenea, la dispozitie cu o paleta larga de tratamente pentru plantele din gradina si livada ta.