Zilele insorite de primavara sunt inca departe, dar pentru gospodarul sau gradinarul pasionat, deja poate incepe planificarea lucrarilor din livada de pomi. Fie ca anul acesta iti propui sa continui sa cultivi aceleasi specii sau planuiesti sa iti diversifici livada, acest calendar anual te va ajuta. Citeste-l si vei afla ce activitati se realizeaza in livada in fiecare luna a anului si care sunt perioadele ideale de plantare a arbustilor si pomilor fructiferi.

Lucrari in livada in luna ianuarie

Desi este inca frig afara, chiar si in luna ianuarie se munceste in livada. Acum se pot verifica si, in cazul in care este nevoie, repara sistemele de tip aparatoare care au scopul de a tine daunatorii la distanta. 

Tot in ianuarie se realizeaza badijonarea trunchiurilor pomilor prin aplicarea unei solutii formate din pamant lutos, apa, var, creolina si ingrasamant provenit de la bovine, se continua aplicarea ingrasamintelor organice. 

Daca vremea permite, in zilele cu temperaturi ridicate se continua taierile, cu exceptia speciilor mai sensibile cum sunt caisii, piersicii si ciresii. Ranile provocare de taieri se sigileaza cu mastic.

Lucrari in livada in luna februarie

In ultima luna de iarna, incepe deja pregatirea pentru demararea lucrarilor de primavara. Acum poti face curat intre sculele si uneltele de gradinarit pentru a vedea daca iti lipseste sau trebuie sa repari ceva. 

In livada, e momentul sa aduni frunzele si fructele uscate, sa le depozitezi separat si sa le arzi pentru a te asigura ca posibilii daunatori de pe suprafata lor nu supravietuiesc. Se aplica tratamentele de iarna cu substante pe baza de cupru si ulei horticol, doar in zilele cu temperaturi pozitive. Se executa taieri pentru rarire, corectie si rodire.

Lucrari in livada in luna martie

Numeroase activitati se realizeaza in livada si gradina la inceputul primaverii. Acum se indeparteaza aparatorile de pe trunchiul pomilor. Se vopsesc trunchiurile acestora cu o solutie pe baza de var si sulfat de fier. Ar trebui, de asemenea, inspectati pomii pentru a vedea daca au urme de rani cauzate de daunatori, precum rozatoarele. In cazul in care vezi astfel de rani, suprafata respectiva trebuie curatata si tratata cu piatra vanata sau cu solutie de sulfat de fier.

In martie se continua aplicarea tratamentelor impotriva daunatorilor, acestea continuand pana cand pomii incep sa inmugureasca. 

Tot in martie, in general in a doua jumatate a lunii si pana la finalul acesteia, poti alege sa plantezi pomi si arbusti fructiferi, insa trebuie sa te asiguri ca riscul de inghet a trecut inainte sa demarezi lucrarile. De la diverse soiuri de meri, peri, pruni, caisi, piersici, ciresi, visini, nuci, la arbusti fructiferi care sa completeze paleta de fructe din livada ta (coacaz, mur, zmeur, agris, catina etc.), este foarte important ca materialul saditor pe care il alegi sa fie unul de calitate, de la producatori de incredere.

Intrucat pomii plantati primavara au sanse mai mici de dezvoltare fata de cei plantati in toamna, mocirlirea si aplicarea de ingrasaminte este obligatorie imediat dupa plantare pentru a creste sansele de succes.

Lucrari in livada in luna aprilie

Farmbee - Calendar anual. Cultivarea si ingrijirea pomilor si arbustilor fructiferi

In aceasta luna se finalizeaza taierile de fructificare. Se continua aplicarea tratamentelor fitosanitare necesare.

Tot in aceasta luna se incheie plantarea pomilor, a arbustilor fructiferi si partial a capsunior, este obligatorie udarea saptamanala a pomilor proaspat plantati. Se administreaza ingrasaminte organice si 1/3 din doza de azot. Intervalele dintre randuri se sapa sau erbicideaza si se pot insamanta cele care urmeaza sa se inteleneasca. 

Pentru prevenirea pierderilor provocate de ingheturile tarzii de primavara, se verifica gramezile cu materiale fumigene si acolo unde exista, utilajele de producere a fumului in livezi.

Lucrari in livada in luna mai

In luna mai, tratamentele fitosanitare reprezinta cel mai mare volum de lucrari. In livada se fac 1-2 prasile, eventual o erbicidare, se executa primul rarit al fructelor, la pomii tineri se pot realiza lucrari in verde pentru formarea coroanei, plivirea sau rarirea lastarilor inutili din coroana. 

Lucrari in livada in luna iunie

In prima luna a verii, lupta impotriva buruienilor continua, fiind necesar sa le elimini prin prasila. In cazul arbustilor fructiferi precum capsunul, se poate face mulcirea pamantului pentru a proteja fructele. Astfel, solul de la baza arbustului se acopera cu un strat de paie. 

In iunie, continua aplicarea de ingrasaminte, actiune indispensabila mai ales daca in lunile precedente nu s-a facut acest lucru, precum si aplicarea de tratamente fitosanitare.

Lucrari in livada in luna iulie

In iulie, pomii fructiferi se afla in plina dezvoltare si pentru a te asigura ca dau roade, trebuie realizata corespunzator irigarea si fertilizarea faziala a solului cu substante nutritive. In cazul pomilor cu productie abundenta, pentru a sustine ramurile prea incarcate, poti aseza sustinatoare sub acestea. Fructele care vor cadea inevitabil trebuie stranse zilnic si ingropate.

De asemenea, in aceasta luna se recolteaza caisele, piersicile, prunele, merele si perele de vara, arbustii fructiferi. Tratamentele fitosanitare continua si acum, insa se intrerup cu cel putin 10-14 zile inainte de culesul fructelor.

Solul se prelucreaza prin prasile pe rand si intre randuri, intervalele inierbate se cosesc.

Lucrari in livada in luna august

In luna aceasta, se pot efectua ultimele tratamente fitosanitare din timpul verii, tinand cont de timpul de pauza pana la culesul fructelor. E important sa oferi in continuare destula apa pomilor, mai ales daca luna august este una secetoasa. Daca sustinatorile folosite pentru ramurile incarcate par sa cedeze, trebuie sa le intaresti sau sa le inlocuiesti. Lucrarile de intretinere a solului si de indepartare a buruienilor continua si in aceasta luna, precum si taieri in verde dupa recoltarea fructelor.

Lucrari in livada in luna septembrie

Farmbee - Calendar anual. Cultivarea si ingrijirea pomilor si arbustilor fructiferi

Septembrie este una dintre lunile cele mai intense ale anului in livada de pomi fructiferi. Acum incep sa se culeaga fructe precum merele sau perele, pentru care ai muncit in tot restul anului. Recoltarea se realizeaza in zile fara precipitatii sau temperaturi scazute. Dupa culegerea fructelor, pamantul trebuie curatat de resturi de crengi si de fructe cazute. 

Tot in septembrie, se realizeaza si lucrarile de pregatire a pamantului pentru culturi viitoare. Astfel, incep sapaturile de toamna si se aplica, de asemenea, ingrasaminte organice. 

Farmbee - Calendar anual. Cultivarea si ingrijirea pomilor si arbustilor fructiferi

In septembrie, ne pregatim pentru plantarea numeroaselor specii de arbusti fructiferi, dar si de pomi nuciferi, sapand gropile in care urmeaza sa fie plantati puietii. Toamna este momentul ideal pentru plantarea pomilor fructiferi intrucat ploile frecvente din aceasta perioada sporesc sansele de prindere a radacinilor. Mai mult de atat, pana la inceputul sezonului cald cand pomii intra in perioada de vegetatie, acestia vor avea suficient timp pentru a acumula din sol substantele necesare dezvoltarii.

Lucrari in livada in luna octombrie

In octombrie, se pot planta diverse specii de pomi fructiferi sau nuciferi precum visinul sau nucul, acesta fiind si sezonul ideal pentru plantarea speciilor samburoase. Perioada de plantare a pomilor in toamna variaza de la inceputul lui octombrie si pana pe la jumatatea lunii noiembrie.

In octombrie, se culeg ultimele fructe. Acum se realizeaza sapaturi si se aplica ingrasaminte cu fosfor si potasiu la nivelul solului. Sapaturile se aplica si in zona de cultivare a arbustilor unde adancimea de sapare poate merge pana la 15 cm intre randurile de arbusti. In cazul anumitor arbusti fructiferi mai sensibili la temperaturi reduse, cum ar fi capsunii, tufele se apara prin acoperirea cu un strat de paie sau frunze. 

Farmbee - Calendar anual. Cultivarea si ingrijirea pomilor si arbustilor fructiferi

Dupa ce frunzele pomilor au cazut, acestia pot fi stropiti cu zeama bordeleza. Trunchiurile pomilor tineri se vor infasura cu folie, plasa sau coceni pentru a-i ajuta sa faca fata atacului rozatoarelor. In aceasta luna, se realizeaza si taierea partilor uscate ale pomilor, iar frunzele uscate se aduna in mod regulat si se ard. In octombrie, dupa incheierea recoltarii, se realizeaza si aplicarea tratamentelor de iarna la pomii fructiferi, cu substante pe baza de sulfat de cupru.

Lucrari in livada in lunile noiembrie si decembrie

Luna noiembrie, ultima luna de toamna, preocuparea de baza este depozitarea si asigurarea conditiilor de pastrare a fructelor. Poti vopsi trunchiurile pomilor cu solutie de pasta de var, apa si sulfat de cupru sau fier in cazul in care nu ai apucat sa faci acest lucru pana atunci. Vopsirea se face intr-o zi senina, fara precipitatii. Aplicand acest tratament, vei spori rezistenta pomilor si ii vei proteja de daunatori si boli. 

Pana cand solul incepe sa inghete, poti continua plantatul pomilor si arbustilor fructiferi, fiind obligatorie formarea unui musuroi in jurul tulpinii pentru a proteja partea inferioara a pomului de frig si uscaciune. Tot in aceasta perioada se poate realiza taierea pomilor, care incepe in toamna, dupa caderea frunzelor si poate continua pe tot parcursul iernii si pana primavara, la inceperea vegetatiei.

La finalul toamnei - inceputul iernii e momentul sa iti aduni arsenalul de unelte de gradinarit, sa le cureti cu atentie pentru a elimina de pe ele resturile de pamant si plante care pot gazdui daunatori si sa le depozitezi intr-un loc acoperit si uscat.

 

Atunci cand ai o livada de pomi fructiferi si arbusti, exista cate ceva de facut in fiecare luna a anului pentru a o intretine. Iti dorim mult succes si spor in ceea ce iti propui sa realizezi in livada anul acesta si iti reamintim ca te putem ajuta si cu diverse tratamente si unelte care iti vor usura munca.