Orice stapan grijuliu este preocupat de confortul animalului sau de companie. Pe langa hrana si atentie, animalele de pe langa casa noastra au nevoie si de un adapost corespunzator, iar daca avem un caine, cusca acestuia trebuie aleasa cu grija. Descopera care sunt criteriile cele mai importante pe care trebuie sa le iei in considerare atunci cand alegi o cusca pentru patrupedul tau de nadejede.

Dimensiunea

Fie ca alegem sa cumparam o cusca din comert sau sa improvizam una, factorul esential de care trebuie sa tinem cont este dimensiunea. Evident, aceasta va varia in functie de cat de mare este sau urmeaza sa devina cainele la maturitate. Astfel, pentru un caine de talie mica sau mijlocie, dimensiunea custii variaza in general in jurul a 70 cm in lungime, latime si inaltime.

Pentru un caine de talie medie spre mare, dimensiunile trebuie adaptate proportional, fiind in general necesara o cusca de circa 100 cm lungime/inaltime si 90 cm latime. Cusca trebuie sa ii ofere cainelui suficient spatiu pentru a nu se simti inghesuit, astfel incat sa se poata ridica in picioare si sa isi schimbe pozitia. O cusca mai putin incapatoare este favorabila pe timp de iarna pentru ca va ajuta la mentinerea caldurii. Pe timp de vara insa, o cusca mai spatioasa va asigura o ventilatie mai buna. Desigur, avem in vedere ambele cazuri cand achizitionam cusca, alegand una care sa nu fie mai mare cu peste o treime din dimensiunea cainelui.

Material

Exista diverse tipuri de materiale din care poate fi confectionata o cusca pentru caini. Probabil, cea mai trainica si estetica alegere o reprezinta in continuare traditionalul lemn. Acest material face fata trecerii timpului. Lemnul rezista in diverse conditii meteorologice si temperaturi. Tine totodata cald patrupedului, dar poate asigura si ventilatia necesara pentru a minimiza umezeala. O cusca rezistenta de lemn poate fi prevazuta si cu un acoperis pe masura, fiind astfel o investitie buna pe termen lung.

Un alt material tot mai popular pentru confectionarea custilor pentru caini este plasticul. Chiar daca nu este la fel de durabil ca lemnul, plasticul prezinta cateva avantaje incontestabile: se curata usor prin spalare, se muta usor avand o greutate mai mica si se poate dezinfecta rapid la curatare, reducand astfel riscul de imbolnavire si mirosurile neplacute.

Totodata, putem intalni si modele de cusca fabricate din metal, utile si acestea pentru ca permit o curatare rapida.

Caracteristici

Majoritatea custilor au doua forme. Modelul clasic este cusca dreptunghiulara, mai precis cea in forma de paralelipiped, construita pe baza dreptunghiulara si cusca patrata, construita pe o baza in forma de patrat. Primul model este mai potrivit pentru cateii de talie mare si mijlocie care au o forma a corpului mai lunga ce se preteaza podelei in forma de dreptunghi.  Cel de-al doilea model este in schimb recomandat cainilor de talie mica.

Ambele custi sunt prevazute cu o intrare care permite cainelui sa patrunda in locuinta sa, cu o usa care trebuie sa fie potrivita pentru talia cainelu. Acoperisul custii poate fi detasabil, fiind astfel usor sa o muti in alt loc.

Izolatia termica pe timp de iarna

Pentru cainii care traiesc intr-o zona mai rece, este indicata o cusca cu acoperis rezistent si pereti grosi pentru a-l proteja de frig. Cusca de lemn ofera in principiu mai multa protectie pe timpul iernii, avand o izolatie mai buna decat cea de plastic sau metal. Mai mult, materialele precum plasticul si metalul absorb in mod automat caldura sau frigul, influentand foarte mult temperatura din interiorul custii. Cele mai multe custi din comert sunt izolate termic, fiind prevazute cu un acoperis care previne incingerea custii pe timp de vara si patrunderea frigului iarna. La randul ei, podeaua ar trebui sa fie izolata pentru ca temperatura din interiorul custii sa nu scada drastic iarna. Un sfat util pentru o izolare mai buna este sa alegi custi care au picioare, astfel incat podeaua sa nu fie asezata direct pe pamant. In acest fel, se mentine mai bine caldura inauntru pe timp de iarna, iar dupa ploaie, se asigura o scurgere rapida a apei. Cusca trebuie totodata pozitionata strategic pe timpul sezonului rece: cat mai aproape de casa pentru a fi ferita de vant si ploi.

Sfaturi pentru un plus de confort

Pentru mai mult confort, putem personaliza cusca animalului nostru de companie cu o perna pe care acestuia ii place sa doarma. Un alt material ce se poate asterne pe podeaua custii pentru izolatie termica si confort sunt paiele. De evitat insa covorase sau carpete pentru ca retin umezeala, promoveaza dezvoltarea bacteriilor si atrag insectele. Totodata, putem lasa inauntrul custii unele jucarii care vor tine companie catelului in orele lungi de singuratate cand nu ii putem acorda atentie. Pentru casutele de lemn, este indicat sa evitam modelele care au fost tratate sau vopsite cu diverse substante chimice care s-ar putea dizolva sau inhala. De asemenea, ne asiguram ca nu exista cuie, colturi sau tije care ar putea rani cainele.


La Farmbee, iubim animalele la fel de mult pe cat iubim natura, si te putem ajuta sa gasesti cea mai potrivita cusca pentru patrupedul tau. Suntem siguri ca prietenul tau merita ce e mai bun, deci ce fel de cusca te gandesti sa ii cumperi?