Cartofii au fost nelipsiti din dieta noastra traditionala timp de secole. Ceea ce s-a schimbat in ultima vreme este insa preferinta consumatorilor care incep sa se orienteze spre varietati cat mai sanatoase de cartofi, cum ar fi cei dulci sau cartofii mov. Despre cei din urma vom vorbi in articolul de fata, prezentandu-ti pe scurt beneficiile lor, dar si modul de cultivare.

Despre cartoful mov

Farmbee - Beneficiile cartofului mov

Cartofii mov fac parte din familia Solanacee si mai sunt cunoscuti si sub denumirea de Solanum andigenum. Acest tip de legume a aparut pentru prima data in America de Sud, in Peru si Bolivia. Locuitorii nativi au descoperit cartofii mov si au inceput sa consume varietatile comestibile cu mii de ani in urma. Ulterior, specia s-a raspandit si in Europa.

Cartoful mov se dezvolta in mod similar cartofului alb. Diferenta fundamentala este aspectul acestuia: coaja sa are culoarea mov. In interior, acest tip de cartof are diverse nuante de mov, dar poate fi si galben sau chiar alb. Partea comestibila a plantei este tuberculul care se dezvolta sub pamant.  

Exista diverse soiuri de cartof mov, cateva dintre cele mai cultivate fiind: All Blue, Purple Majesty, Purple Viking, Wilcox.

Comparatie cu cartoful alb

Farmbee - Beneficiile cartofului mov

Raportat la cartoful alb, varietatea mov aduce niste beneficii in plus pentru sanatate si silueta. Acest tip de cartof are un continut caloric mai scazut si contine mai putini carbohidrati. Totodata are foarte multi nutrienti necesari organismului nostru. Ca sa iti faci o idee mai clara, in 100 de grame de cartofi mov gasesti:

  • 2g de proteine
  • 3.3g de fibre
  • mai putin de 1g de grasime
  • 20g de carbohidrati

2% din valoarea zilnica necesara de fier se regaseste in aceste 100 g de cartof mov, precum si 8% din necesarul zilnic de potasiu, 14% din cel de vitamina C si 18% din doza zilnica necesara de vitamina B. Raportul caloric la 100 g de cartofi mov este 87. Alte elemente benefice ale cartofului mov sunt acidul cafeic, flavonoidele, magneziul, fosforul, tiamina, niacina.

Un aspect interesant este ca acesti cartofi contin mai mult potasiu decat bananele, care sunt in general considerate sursa numarul 1 de potasiu. Mai mult de atat, cartofii mov contin fibre si au un procent scazut de sodiu.

Spre deosebire de cartofii albi, cei mov contin de 4 ori mai multi antioxidanti.

Beneficiile cartofului mov in alimentatie

Farmbee - Beneficiile cartofului mov

Inclus in mod regulat in alimentatie, cartoful mov poate aduce o multime de beneficii cum ar fi:

  • scaderea tensiunii si mentinerea sanatatii vaselor de sange datorita continutului de potasiu
  • mentinerea unui organism sanatos si prevenirea procesului de imbatranire datorita antioxidantilor
  • reducerea riscului aparitiei cancerului 
  • echilibrarea nivelului de zahar din sange
  • mentinerea valorilor colesterolului intr-un interval normal
  • prevenirea constipatiei
  • reglarea functiei digestive

Plantarea cartofului mov

Farmbee - Beneficiile cartofului mov

Solul ideal pentru cartofii mov este unul usor, bogat in humus, cu un drenaj bun. Aceasta specie se cultiva in rotatie de 3-4 ani, iar inaintea sa pot fi plantate cereale paioase, leguminoase, radacinoase sau plante furajere.

Inainte de plantare, solul trebuie arat la circa 30 de cm, iar apoi nivelat. Totodata, se administreaza ingrasaminte organice sau chimice, azotul avand un rol important in sporirea productiei si calitatea acesteia.

La infiintarea unei culturi de cartofi mov, se folosesc cartofi de samanta care prezinta mai multi ochi, adica orificii de unde se produce inmugurirea. Daca alegi sa tai tuberculii mari inainte de plantare, trebuie sa ai grija ca fiecare bucata sa aiba cel putin 2 ochi, altfel planta nu se dezvolta. Dupa ce cartofii se taie, trebuie lasati in spatiu deschis una, doua zile pentru a se usca si a evita putrezirea lor. Pentru a beneficia de o recolta mai timpurie se poate realiza si incoltirea fortata a tuberculilor inainte de plantare.

Plantarea se face pe randuri si in cuiburi, la o adancime de circa 25 cm. Distanta aproximativa dintre randuri ar trebui sa fie 60-90 cm. La circa 14 zile dupa plantare, ar trebui indepartate buruienile, dupa ce pamantul a fost in prealabil irigat.

Acest tip de cartof se planteaza in primavara, incepand din a doua jumatate a lunii martie. Locul de plantare trebuie sa fie unul partial insorit. Lucrarile necesare infiintarii si intretinerii unei astfel de culturi se pot face in mod mecanizat sau manual in functie de suprafata cultivata.

Udarea se face in mod regulat la cartoful mov, altfel acesta nu se dezvolta. Ploile ajuta si ele, dar in perioade mai secetoase, se poate face udarea si de doua ori pe saptamana. Ca ingrasamant pentru cartofi, se poate utiliza gunoiul de grajd sau produse comerciale cu continut ridicat de fosfor. Ingrasamintele se aplica de regula toamna.

Boli, daunatori, tratamente

Farmbee - Beneficiile cartofului mov

Cartofii mov sunt in general destul de rezistenti la boli, dar la fel ca cei albi, au probleme cu gandacii de Colorado. Partea buna este ca exista solutii de preventie si indepartare a acestor daunatori. Poti folosi cu succes si la cultura de cartofi mov acelasi tip de insecticide ca la ceilalti cartofii.

Pentru a combate buruienile, se pot folosi diverse tipuri de erbicide care pot fi gasite cu usurinta online sau in magazine si care se aplica dupa plantare, dar inainte ca planta sa rasara. Pe tot parcursul perioadei de crestere, buruienile aparute ar trebui smulse.

Recoltarea si conservarea cartofului mov

Farmbee - Beneficiile cartofului mov

Dupa ce tuberculii ating o greutate aproximativa de 30 g, acestia se pot recolta. Vrejii uscati si ingalbeniti indica posibilitatea initierii recoltarii. Pentru o munca eficienta, iti putem oferi modele moderne de plug pentru recoltarea cartofilor. Este impoartant sa faci recoltarea in zile calduroase si lipsite de precipitatii. Recoltarea se poate face in mai multe zile, mai ales in cazul suprafetelor mari, care necesita 2-3 saptamani. In perioada de recoltarea, tuberculii trebuie feriti de lumina sau umezeala.

Dupa ce cartofii mov au fost recoltati, trebuie curatati bine de pamant. Cei care prezinta lovituri, taieturi sau au un aspect nesanatos trebuie aruncati. Se realizeaza depozitarea intr-un loc uscat, curat si care permite o aerisire buna. Cartofii care sunt cultivati pentru consum se pastreaza cel mai bine la temperaturi de 5-7 grade Celsius.

 

Cartoful mov este o leguma gustoasa si versatila care se poate prepara in diverse feluri, aducand mereu un plus de savoare la masa. Daca vrei sa mananci sanatos cultivandu-ti singur legumele, cartofii mov merita o sansa. Speram ca te-am inspirat cu aceasta idee si ca vei reveni in curand pentru alte sugestii.