Cultivarea traditionala a plantelor trece prin numeroase provocari ca urbanizarea continua, schimbarile climatice, dezastrele naturale, abuzul de pesticide care afecteaza tot mai mult fertilitatea solului.
Cultura hidroponica castiga tot mai multa popularitate pe intreg globul datorita unui bun management al resurselor folosite, dar si a unei calitati bune a produselor obtinute.
Definitia conceptului de cultura hidroponica
Hidroponia - sau cultura plantelor “fara sol” - presupune ca radacinile plantelor sa fie scufundate intr-o solutie nutritiva pe baza de apa si nutrienti sau plantate intr-un mediu inert si poros (vata minerala, argila, perlit, vermiculite, fibre de cocos etc.) care retine solutia nutritiva, permite oxigenarea radacinilor si ofera suport de crestere plantelor.
O varietate mare de plante pot fi cultivate in aceste sisteme, cum ar fi legumele frunzoase, tomatele, castravetii, ardeii, capsunile si multe altele.
Cum functioneaza cultura hidroponica
In cultura hidroponica, indiferent de sistemul ales, trebuie sa tii cont de faptul ca radacinile plantelor au nevoie de trei lucruri: apa, nutrienti si oxigen. Diferentele dintre sistemele folosite in hidroponie vin din felul in care aceste trei elemente sunt livrate radacinilor plantelor.
Nutrientii folositi in cultura hidroponica trebuie sa fie solubili in apa si sa contina toate elementele necesare cresterii plantelor in diverse combinatii specifice fiecarei culturi si faze de dezvoltare. Orice nutrient bun folosit in hidroponie trebuie sa contina azot, potasiu, fosfor, calciu, magneziu, sulf, fier, mangan, cupru, zinc, molibden, bor si clor. Este important sa folosesti nutrienti specifici culturii hidroponice, care se gasesc gata formulati in magazinele de specialitate. Atat temperatura, cat si ph-ul solutiei nutritive trebuie controlate tinand cont de cerintele fiecarei culturi in parte.
Apa folosita la prepararea solutiei nutritive trebuie sa fie de buna calitate, filtrata, controlata in ceea ce priveste continutul de saruri minerale, microorganisme etc.
Pe langa aceste aspecte, pentru a obtine o productie de calitate trebuie sa tinem cont si de alti parametri, cum ar fi temperatura, intensitatea luminoasa, nivelul CO2, ventilatia, genetica speciilor folosite, precum si a modului de realizare a culturii (sistemul folosit, containerele, suspensia plantelor deasupra apei etc.).
Sistemele folosite in cultura hidroponica
Sistemul Wick este cel mai simplu sistem hidroponic. Plantele sunt plasate intr-un container, pe mediu de crestere absorbant, iar conectarea la rezervorul cu solutie nutritiva se face cu fitiluri absorbante, prin care solutia nutritiva circula pana la nivelul radacinilor plantelor; acestea preiau cantitatea de solutie necesara, restul ramanand in mediul de crestere absorbant.
Trebuie sa tinem cont si de faptul ca mediul de crestere absorbant trebuie curatat regulat cu apa proaspata pentru a indeparta excesul de nutrienti. Pentru oxigenarea solutiei se poate folosi o pompa de aer conectata la o piatra de aerare aflata in interiorul rezervorului.
Sistemul prin picurare (Drip) esteun sistem comun si versatil, compus dintr-un container in care cresc plantele pe mediu de cultura, un rezervor cu solutie nutritiva, o pompa submersibila conectata la un timer, tuburi cu picurator care sa transporte solutia la plante, tuburi de retur pentru scurgerea excesului de solutie inapoi in rezervor, unde este recirculata din nou prin sistem. Se verifica periodic nivelul de nutrienti si ph-ul solutiei.
Sistemul prin inundare si drenare (Ebb and flow). Acestafunctioneaza dupa principiul inundarii mediului de crestere in care se afla radacinileplantelor cu solutie nutritiva. O pompa impinge solutia nutritiva din rezervor, iar mai apoi excesul se scurge inapoi incet, permitand plantelor sa primeasca regulat nutrienti fara a necesita oxigenare suplimentara.
Sistemul de cultura pe apa - plantele au radacinile scufundate direct in solutia nutritiva si plutesc deasupra acesteia. Ca suport, se pot folosi placi de polistiren expandat cu perforatii in care se introduc plantele. Oxigenarea solutiei se face prin folosirea pompei de aer cu piatra de aerare.
Sistemul de cultura pe film nutritiv (NFT) - prin acest sistem se asigura un flux constant de solutie nutritiva direct la radacinile plantelor, 24 ore pe zi. Plantele cresc in tuburi de polietilena, teava PVC, perforate. Sistemul de pompare este esential in acest sistem deoarece radacinile se pot deshidrata foarte repede daca fluxul de solutie nutritiva se opreste.
Sistemul aeroponic este mai sofisticat si presupune suspendarea plantelor deasupra unor pulverizatoare care stropesc direct radacinile cu solutie nutritiva la cateva minute. Avantajele acestui sistem sunt folosirea unei cantitati mult mai mici de apa, radacinile primesc oxigen in cantitati mari si plantele cresc mai repede. Totusi, radacinile plantelor fiind suspendate in aer, sunt mai predispuse la uscare mai repede decat in orice alt sistem hidroponic, in cazul in care instalatia cedeaza.
Sistemele acvaponice se refera la integrarea acvaculturii si a hidroponiei intr-un singur sistem de cultura. Apa utilizata in cadrul acestor culturi provine din sistemul de crestere a pestilor. Acestia secreta compusi cu azot care sunt captati si folositi de catre plante in cresterea lor, prelungind durata de utilizare a apei si reducand ajustarea solutiei cu nutrienti pentru plante.
Desi pare complicat la inceput, odata ce vei intelege cum functioneaza si ce avantaje prezinta, lucrurile vor deveni mai clare si vei putea alege sistemul hidroponic potrivit nevoilor tale.
Avantajele culturii hidroponice
Printre avantajele culturii hidroponice se numara:
- cresterea calitatii produselor
- cresterea productivitatii cu 30%, datorita densitatii mai mari a plantelor pe o suprafata mai mica si a faptului ca radacinile plantelor, avand la dispozitie tot necesarul de apa si substante nutritive, nu se vor mai concentra asupra procurarii lor, ci asupra cresterii partii aeriene si a fructificarii
- timpurietatea productiei, plantele maturandu-se cu 25% mai repede decat in cultura traditionala
- culturile nu sunt influentate de conditiile meteo si pot fi cultivate in mai multe cicluri tot anul, chiar si in zone fara teren arabil, aride etc.
- sanatatea plantelor este tinuta sub control prin monitorizarea continua, neexistand buruieni in cultura si nici riscul de a se transmite boli si daunatori de la culturile anterioare, eliminand astfel folosirea pesticidelor si protejand mediul inconjurator.
- sistemele hidroponice comerciale sunt operate automat, permit monitorizarea exacta a parametrilor de cultura pentru fiecare specie in parte si se reduce necesarul de forta de munca.
- culturile hidroponice economisesc o cantitate mare de apa folosita in culturile traditionale prin irigatii si diverse aplicari foliare. In plus, sunt evitate pierderile apei prin evaporare si drenare, solutiile folosite fiind recirculate si refolosite mai mult timp.
Dezavantajele culturii hidroponice
- Un impediment important pentru majoritatea agricultorilor este faptul ca un sistem hidroponic comercial de calitate necesita o investitie semnificativa si cunostinte tehnice temeinice.
- Folosirea unor resurse energetice mari pentru mentinerea temperaturii, iluminarii, a functionarii sistemelor automatizate.
- Orice defectiune aparuta in sistemul automatizat trebuie remediata cat mai repede pentru a nu fi afectata iremediabil cultura. Temperatura ridicata, lipsa oxigenului, neajustarea ph-ului si a concentratiei de nutrienti, pot duce la pierderi importante de productie.
Poate deveni cultura hidroponica afacerea viitorului?
Agricultura evolueaza odata cu toate celalalte domenii. Hidroponia poate juca un rol important in schimbarea felului in care percepem cultivarea plantelor.
Traim vremuri in care necesitatea procurarii hranei pentru o populatie globala in continua crestere, conservarea rezervelor de apa si a solului, protejarea mediului inconjurator, au devenit o prioritate.
Hidroponia se plaseaza intre strategiile promitatoare pentru atingerea acestor scopuri si poate deveni afacerea viitorului.