Primavara a pus stapanire pe intreaga natura, astfel ca am inceput sa petrecem tot mai mult timp in gradina. Pentru ca unul dintre avantajele unei gradini este faptul ca poti creste flori, in acest articol vom vorbi despre una dintre speciile care nu ar trebui sa iti lipseasca - crinul. Aceasta floare delicata si foarte frumos mirositoare va transforma fiecare minut petrecut in gradina in unul relaxant. Afla mai multe despre cum sa plantezi si sa intretii aceste flori.
Cateva informatii generale
Crinul poarta denumirea stiintifica de Lillium. Aceasta planta se cultiva de secole, iar cele mai comune specii de crin sunt cele de provenienta asiatica. Aceste flori se inmultesc prin bulbi si sunt plante perene cu flori mari de diverse culori, de obicei cu sase petale, forma de trompeta, tulpina inalta, frunze in forma de lance si parfum puternic. Plantati la locul potrivit, crinii vor reinflori in fiecare an, fara a cere foarte mult efort la ingrijire.
Specii de crini
Crinul alb – este cea mai comuna specie de crin. Bulbul acestei specii are dimensiuni mari, tulpina poate ajunge si pana la 1,5 m inaltime, iar florile albe si puternic parfumate se dezvolta in luna iunie si au forma alungita, semanand cu o trompeta. Florile cresc in grup de cate 15-20.
Crinul imperial – este o alta specie populara si foarte apreciata pentru florile sale puternic colorate, care pot fi rosii sau portocalii si care prezinta puncte de culoare purpurie. Acestea cresc in grupuri de cate 5-8 si infloresc in luna iunie.
Siberia - produce flori albe de dimensiuni considerabile si foarte parfumate
Black Eye - florile sale sunt violet la baza si alb sau alb-verzui la varf si infloresc pe tot parcursul verii
Lollypop - florile sale sunt roz cu alb si au dimensiune medie, acest tip de crin se adapteaza usor la orice conditii si poate tolera si umbra
Elodie - produce flori de un roz mai pal, care nu au stamine
Plantarea crinului
Crinul se planteaza de regula toamna, cu cateva saptamani inainte de inghet. Florile de crin plantate in aceasta perioada vor avea radacini puternice si vor inflori din belsug. Crinul se poate planta, de asemenea, si primavara.
In zonele in care iernile sunt foarte reci, plantarea se face primavara. Bulbii de crin trebuie cumparati cu putin timp inainte de plantare.
Pentru a avea parte de crini frumosi, una dintre cerintele de baza este aceea de a le pune la dispozitie un sol usor luto-nisipos, cu un bun drenaj si pH slab acid. Solul ideal este unul fertil si bogat in humus. O alta conditie este lumina. Crinii au nevoie de mult soare pentru a se dezvolta. Minim 6-8 ore de lumina directa sunt ideale. In cazul in care un astfel de spatiu nu este disponibil, se poate planta crinul si in zone de semiumbra. In zonele acoperite in permanenta de umbra, planta nu va inflori.
La plantare, bulbii trebuie pusi in pamant la o adancime egala cu inaltimea lor x 3. Distanta dintre bulbi trebuie sa fie de 3 ori diametrul acestora. In general, crinii se planteaza in grupuri de cate 3-5. Adancimea de plantare este de aproximativ 15-20 cm. Dupa plantare, solul se taseaza, iar apoi se uda din belsug cu apa. Pe parcursul perioadei de crestere, crinii au nevoie de apa si trebuie, prin urmare, udati regulat, mai ales daca nu ploua suficient. Una sau doua udari pe saptamana pot fi suficiente. Dupa ce planta infloreste, se poate inceta udarea.
Ingrijirea crinului
Fertilizarea
Pentru ca florile sa creasca sanatos, au nevoie de nutrienti, iar cantitatea pe care o gasesc in pamant s-ar putea sa nu fie suficienta. In acest caz, se pot aplica fertilizatori cu un continut ridicat de potasiu. Aplicarile se pot face in mod regulat, din doua in doua saptamani. Acestea pot incepe de la plantare si pot dura pana la sase saptamani dupa inflorire.
In fiecare primavara, se poate aplica, de asemenea, un strat de compost si de mulci sau alt tip de ingrasamant pentru a maximiza cresterea plantei.
Toaletarea
Crinii infloresc o singura data pe sezon. Florile vestejite sau uscate pot fi indepartate pentru ca planta sa nu isi consume energia pentru a incerca sa produca seminte. De abia dupa ce floarea a inflorit se pot elimina si tulpinile uscate. Frunzele nu se indeparteaza decat atunci cand au devenit maro si s-au uscat, lucru care se intampla toamna, la final de sezon. Acestea trebuie pastrate pentru ca ajuta la hranirea bulbilor, lucru care se va dovedi benefic in urmatorul sezon.
La toaletare, se taie circa o treime din tija florala, restul tijei va promova dezvoltarea bulbilor in anul urmator.
Bolile si daunatorii care pot afecta crinii
Crinii pot fi afectati de o serie de boli. Cele mai comune sunt:
-
Fuzarioza – determina putrezirea bulbilor, ingalbenirea si uscarea frunzelor. Apare pe fondul excesului de umiditate.
-
Rugina – pe partea inferioara a frunzei apar pustule rosii
-
Botrytis (putregaiul) – se manifesta prin aparitia unor pete maro-rosiatice, inclusiv la nivelul florilor. In perioade cu umiditate crescuta, boala exacerbeaza si incetineste dezvoltarea crinilor.
-
Viroze – semnele acestor boli comune sunt aparitia unor pete galbene sau maronii si deformarea frunzelor.
La capitolul daunatori, gandacul rosu al crinului este cel mai temut inamic al acestei specii. Prezenta acestuia este semnalizata prin aparitia unor gauri mari in florile si frunzele plantei. Aceste insecte se inmultesc rapid, o femela poate depune pana la 300 de oua, care se pot depista pe frunze, in partea inferioara. Se folosesc insecticide specifice pentru combaterea acestui dusman. Tratamentul trebuie aplicat cat mai rapid, uneori in mai multe etape.
Buchetele de crini
Taierea firelor de crini
Crinii sunt deosebit de frumosi si impunatori prin florile lor colorate si parfumate. Din acest motiv, multa lume ii ofera in dar sau ii tine in casa in vaza. Daca ai crini in gradina si vrei sa tai cativa dintre ei pentru a-i pune in vaza, trebuie sa tii cont de o regula: nu se taie mai mult de o treime din tulpina florilor pentru ca altfel vei reduce longevitatea si prospetimea florii.
Cand selectezi crinii pe care vrei sa ii tai, ar trebui sa optezi pentru specimenele la care bobocii de abia incep sa se deschida. Cu cat planta a inflorit mai mult, cu atat va rezista mai putin atunci cand o muti in vaza.
Cum le pastram prospetimea o perioada mai îndelungata
Inainte de a ii pune in vaza, taie frunzele din partea inferioara a crinilor astfel incat frunzele ramase sa stea la suprafata apei. Daca ai ales crinii potriviti, acestia ar trebui sa reziste in vaza pana la doua saptamani sau chiar mai mult. Pentru a le prelungi durata de viata, apa trebuie schimbata o data la cateva zile.
Crinii au o eleganta deosebita si un parfum care nu poate decat sa te cucereasca. Daca te-ai hotarat sa cultivi aceasta specie, iti stam la dispozitie cu sfaturi, dar si cu unelte de calitate care sa te ajute sa muncesti cu spor.