Ceapa este unul dintre ingredientele folosite cel mai frecvent in bucataria noastra traditionala. Ea are nenumarate beneficii precum faptul ca ne apara de raceli, infectii si poate ajuta la ameliorarea problemelor respiratorii. Ceapa e una dintre legumele pe care le poti cultiva cu usurinta in gradina, iar in acest articol iti vom spune mai multe despre cum sa plantezi si sa ingrijesti corespunzator cultura de ceapa.
Generalitati
Ceapa face parte din familia Liliaceae si este ruda cu usturoiul si prazul. Denumirea stiintifica a cepei este Allium cepa, iar aceasta face parte din grupa legumelor bulboase. Ca origine, ceapa a aparut pentru prima data pe teritoriul Asiei Centrale, unde s-a dezvoltat in mod spontan. In ziua de azi, ceapa se cultiva si se consuma pe toate continentele, fiind usor de obtinut si comercializat.
Soiuri de ceapa
Exista numeroase soiuri de ceapa. E suficient sa mergi la magazin pentru a vedea ca aceasta leguma poate avea diferite forme si culori precum alb, rosu sau verde.
Cateva varietati populare de ceapa pe care le-ai intalnit probabil pana acum sunt:
- Ceapa de arpagic in cadrul careia putem intalni varietati precum Hercules F1 sau Forum F1
- Ceapa rosie din samanta, care cuprinde la randul sau soiuri precum Ceylon, Electric, Rossa de Inverno, Red Zeppelin, Fiamma F1
- Ceapa alba din samanta, cu soiurile Toluca F1, Cometa F1, Gladstone
- Ceapa aurie din samanta, care cuprinde numeroase varietati: Ayoba, Valero F1, Pegase F1, Banko, Thor F1, Perez, Cassiopea, Cortland F1, Bosko etc.
Pe teritoriul tarii noastre, sunt populare urmatoarele soiuri autohtone:
- Ceapa de arpagic – Enigma
- Ceapa din samanta – Clujana, Calatis, Ancuta, Rubiniu, Ariesana
La ora actuala, printre cele mai cultivate tipuri de ceapa din tara noastra sunt ceapa Diamant, care se cultiva prin semanare in camp, si ceapa aurie de Buzau, care se cultiva prin rasad.
Infiintarea culturii de ceapa
Ceapa se cultiva la scara larga pe teritoriul tarii noastre, in toate zonele. Exista culturi realizate in spatii protejate – pentru ceapa verde -, dar si culturi infiintate direct in camp sau in gradina.
Factori de care depinde infiintarea culturii de ceapa
Lumina este importata pentru cultura de ceapa. In conditii ideale, ceapa are o expunere la lumina mai mare de 14 ore pe zi. In cazul in care cultura de ceapa este expusa la mai putin de 12 ore de lumina pe zi, se va dezvolta cu precadere partea foliara a plantelor, insa nu acelasi lucru se va intampla cu bulbul.
Ceapa este una dintre acele plante care nu depinde prea mult de caldura. Semintele acesteia pot germina si la 4°C. Intervalul de temperatura pe care il tolereaza cel mai bine ceapa este de 12-25°C. Temperaturile maxime tolerate sunt de aproximativ 30°C. In pamant, bulbul rezista si la cateva grade sub zero.
Ceapa are nevoie de multa apa pentru a se dezvolta sanatos. Aceasta creste cel mai bine intr-un sol reavan. Trebuie insa evitata udarea excesiva pentru ca poate favoriza dezvoltarea bolilor. Irigarea prin picurare sau cea prin aspersie poate garanta succesul unei culturi de ceapa.
Calitatile esentiale pe care ar trebui sa le indeplineasca solul in care vrei sa cultivi ceapa sunt: un continut ridicat de nutrienti, un bun drenaj, un grad bun de afanare. Ceapa se poate creste cu usurinta in sol lutos, aluvial, luto-nisipos.
Tipuri de cultivare
Prin arpagic
Cultura de ceapa realizata prin arpagic este cea mai populara metoda de pe teritoriul tarii noastre, circa 70% din productia totala de ceapa fiind obtinuta in acest fel. Acest tip de cultivare asigura o productie semnificativa.
Perioada de vegetatie la acest tip de cultura are o medie de 120 de zile. Semanarea se face in decursul lunii martie, in general in a doua jumatate a lunii. La semanat, distanta intre randuri este de circa 25-30 cm, iar distanta dintre plante poate varia intre 6 si 15 cm. Adancimea de plantare este de 1.5-2 cm. Pentru o astfel de cultura, solul se pregateste inca din toamna prin afanare si aplicare de fertilizatori si erbicide. Daca au existat culturi anterioare, acestea se elimina prin discuit.
Prin semanat direct in camp
Cultura obtinuta pe aceasta cale se va consuma pe parcursul unui singur an. O astfel de cultura se infiinteaza la un cost mai redus decat cea realizata prin arpagic. Este un tip de cultura propice zonelor cu grad ridicat de umiditatea. Culturile premergatoare ideale sunt cele de tomate, cartof, vinete, conopida, ardei.
Semanatul se face la distante de 20-25 cm intre randuri si 5-7 cm intre seminte. Majoritatea culturilor se infiinteaza primavara, dar se pot, de asemenea, infiinta vara sau toamna. Este necesara irigarea prin aspersie la culturile obtinute prin semanat in camp.
Prin rasad
Acest tip de cultura se realizeaza in cantitati mai limitate, iar productia este destinata consumului in stare cruda. Ceapa cultivata pe aceasta cale este cea de apa, ceaclama sau Caba.
Cultivarea cepei prin rasaduri presupune mai mult efort si mai mult timp. Semanatul are loc in perioada martie-aprilie. Rasadurile se planteaza manual in mai, incepand din a doua saptamana a lunii si pana la finalul acesteia, cam la 50 de zile dupa ce rasadurile au rasarit. Rasadurile trebuie sa aiba circa 25 cm la plantare. Ceapa cultivata prin rasaduri are nevoie ridicata de apa si prefera solurile reavene. Se poate practica irigarea prin aspersie daca va fi necesar.
Recoltarea cepei se va face in mai multe etape, pe parcursul anului pentru consum. Bulbii se recolteaza la finalul verii sau inceputul toamnei cand frunzele plantei incep sa aiba varfurile galbene si sa se indoaie. Dupa recoltarea cepelor, acestea trebuie lasate la uscat la soare pentru cateva zile.
Boli si daunatori specifici culturii de ceapa
Printre cele mai comune boli in randul cepei intalnim: mana sau Peronospora destructor (o boala care se manifesta prin aparitia unor pete galbene pe frunzele care se usuca ulterior), rugina cepei (se manifesta prin uscarea frunzelor spre varf), patarea purpurie a cepei, alternarioza (semnalizata prin aparitia unor pete cenusii pe frunze si ingalbenirea plantei), dungarea cepei si alte tipuri de viroze.
Cei mai comuni daunatori ai culturii de ceapa sunt gargarita cepei, paianjenul bulbilor, musca cepei, nematodul tulpinii sau bulbilor, paduchele verde al cepei.
Totodata, in conditii de depozitare, ceapa poate dezvolta diferite boli datorita faptului ca poate putrezi. Putregaiul cenusiu, putregaiul alb al bulbilor si fuzarioza sunt cateva exemple comune.
In functie de tipul de boala, se aplica tratamente specifice.
Consumul si conservarea cepei
Ceapa poate fi conservata pentru perioade indelungate, iar consumul acesteia aduce nenumarate beneficii sanatatii noastre. In general, continutul ridicat de compusi de sulf ajuta ca ceapa sa fie un bun remediu pentru raceala si afectiuni respiratorii. Totodata, aceasta contine si urmatoarele elemente esentiale sanatatii noastre: vitamina C, calciu, vitaminele B1, B2, B6, fibre, fier, flavonoide – elemente cu rol antioxidant care intaresc sistemul imunitar. Ceapa ajuta si la prevenirea inflamatiilor si detoxifierea organismului.
Ceapa se depoziteaza in ladite, dupa ce a fost in prealabil uscata si i s-au taiat cozile. Nu se pastreaza pe parcursul iernii decat specimenele perfect sanatoase. Cele care prezinta urme de lovitura, taieturi sau urme de boala se elimina pentru ca pot imbolnavi si restul specimenelor. Un loc ideal pentru depozitarea cepei are o ventilatie buna, temperaturi intre 0 si 15 grade si o umiditate redusa. Ceapa se poate conserva pe o perioada de 6-7 luni, in care vei avea parte de o rezerva generoasa din acest aliment sanatos si pe care il poti gati sau il poti consuma in stare cruda.
Ceapa este un ingredient gustos, aproape nelipsit din preparatele noastre culinare traditionale. Daca vrei sa incepi sa cultivi ceapa, vei avea nevoie de un teren potrivit si unelte de gradinarit de calitate, iar restul va decurge de la sine.