Iti iubesti animalul de companie si vrei sa-i oferi ce-i mai bun? Ni se pare absolut normal. Un caine sau o pisica nu e doar un „pet”, ci un adevarat membru al familiei care merita tratat ca atare. Cum cea mai mare preocupare a prietenilor nostri patrupezi este mancarea, ne-am hotarat sa iti oferim cateva sfaturi utile. Afla cum sa alegi mancarea cea mai potrivita pentru cainele sau pisica ta.
Aspecte esentiale dupa care ne orientam in alegerea mancarii cainilor si pisicilor
Varsta
Toti specialisti ne recomanda sa cumparam mancare speciala pentru animalele de companie, in primul rand in functie de specie, iar apoi in functie de varsta. Prin urmare, nu dam niciodata mancarea cainelul la pisica sau invers, chiar daca am ramas fara provizii pentru unul dintre ei.
Daca nu mergi intr-un magazin specializat unde poti cere sfaturi inainte de a cumpara mancare, ci preferi sa faci asta direct din supermarket, citeste intotdeauna indicatiile de pe fiecare produs. Intervalul de varsta pentru care se recomanda fiecare tip de mancare e mereu specificat pe ambalaj.
De ce este asa de importanta varsta in alegerea tipului de hrana? Pentru ca nevoile nutritionale difera de la o varsta la alta, dar si de la o talie la alta. De exemplu, un pui de catel de talie mare are nevoie de mai multi nutrienti care sustin sistemul osos decat unul de talie mica. Pentru a fi sigur ca ii dai cea mai buna mancare unui animal de companie, este recomandat sa consulti un veterinar.
Nutrienti necesari atat pentru caini, cat si pentru pisici
Nutrientii necesari pisicilor si cainilor sunt in principal proteinele, aceste animale fiind carnivore si, la origini, animale de vanatoare. Proteinele vor asigura dezvoltarea celulelor, intretinerea si refacerea muschilor si buna functionare a intregului organism. Grasimile sunt si ele necesare pentru ca ofera energie, mentin blana si pielea sanatoasa, protejeaza organele si ajuta la secretia hormonilor. Mai ales in perioada de crestere, cainii si pisicile au nevoie de multe grasimi si proteine.
Vitaminele si mineralele sunt si ele esentiale, iar produsele dedicate animalelor de companie ar trebui sa le ofere aportul necesar de calciu, potasiu, magneziu, fier, zinc, sodiu, fosfor, seleniu etc. In special calciul si fosforul sunt importante pentru sanatatea oaselor si a dintilor.
Mancarea pentru caini
Uscata
Mancarea uscata este cea mai populara optiune pentru stapanii cainilor. Aceasta contine proteine, dar si fibre, vitamine si minerale, este avantajoasa ca pret si nu trebuie pastrata in frigider. Mancarea uscata se prepara dintr-o combinatie de cereale si carne. Este usor de digerat, iar ingredientele sunt sterilizate pe parcursul procesarii.
Umeda
Mancarea umeda este putin mai costisitoare decat cea uscata si trebuie pastrata la rece. Aceasta este in general optiunea preferata a catelusilor, avand gust si miros mai puternic. Diferenta de compozitie este ca aceasta contine mai multa carne decat mancarea uscata.
Spre deosebire de pisici, cainii pot consuma mancare speciala care contine si legume si cereale, nu doar proteine de origine animala. Fiecare tip de mancare prezinta pe eticheta produsului compozitia acestuia pentru ca tu sa poti face o alegere potrivita. Daca veterinarul ti-a indicat un anumit tip de mancare sau stii ca prietenul tau necuvantator sufera de o alergie sau are o carenta, ar tebui sa eviti sau sa ii alegi mancarea in functie de acesti factori. Pentru mancarea uscata vanduta la kilogram in magazinele de specialitate, poti intotdeauna sa ceri sfaturi sau sa intrebi care e marca si tipul produsului pentru a te putea informa.
Indiferent ca optezi pentru mancare umeda sau uscata, produsele cu inscriptia formula echilibrata/completa sunt ideale pentru ca acestea contin toti nutrientii necesari, in proportie optima.
Cantitate recomandata
Cantitatea de mancare potrivita este influentata de varsta si talia cainelui, dar si de cat de activ este acesta. Un caine care sta in curte si are activitate moderata poate primi cu 20-30% mai putina mancare decat unul care este scos afara foarte des sau lasat sa alerge liber. Cainii adulti ar trebui hraniti de doua ori pe zi la distante de minim 8 ore. Ideal, ar trebui sa obisnuim cainii cu un program de masa regulat, hranindu-i la aceeasi ora zilnic. Pentru cei tineri, in curs de crestere, hrana trebuie repartizata in portii mai mici, iar acestia pot fi hraniti de 3 sau 4 ori pe zi. Poti urma recomandarile referitoare la cantitate prezente pe eticheta mancarii achizitionate, dar cel mai bine este sa ceri sfatul unui veterinar.
Mancarea pentru pisici
Pisicile au nevoie de urmatoarele elemente care se regasesc in mancarea fabricata special pentru acestea: proteine de origine animala, taurina, un amino acid esential care le protejeaza vederea, vitamine, minerale si grasimi. Pisicile nu au in mod normal nevoie de carbohidrati, insa in multe produse acestia sunt adaugati. La fel ca si in cazul produselor pentru caini, daca optam pentru mancare umeda, trebuie sa o pastram mereu la frigider dupa deschidere.
In cazul pisicilor, dieta recomandata este o combinatie de mancare umeda si uscata. Mancarea uscata poate constitui baza, insa mancarea umeda este necesara pentru aportul ei de apa. Pisicile au nevoie de apa, dar multe evita sa bea suficient. Astfel, suplinim aportul necesar prin mancarea umeda. Totodata, ar trebui variat tipul de mancare pentru ca altfel, pisicile, de regula mai pretentioase, se vor plictisi si vor inceta sa o mai consume.
La achizitionarea mancarii pentru pisici, ar trebui sa fim atenti la urmatoarele detalii de pe ambalaj: produsul trebuie sa aiba o formula completa si echilibrata, sa mentioneze sursa proteinelor si data de expirare.
Cele mai frecvente greseli in alimentatia cainilor si pisicilor
Cainii si pisicile iubesc sa ia masa cu noi, de multe ori la propriu. Chiar daca e greu sa rezistam privirii lor rugatoare, nu e indicat sa le dam din mancarea noastra. Cele mai multe probleme de obezitate in randul animalelor de companie se datoreaza faptului ca oamenii le hranesc prea des, in cantitati prea mari si, de cele mai multe ori, si cu mancare gatita.
Animalele au nevoi calorice diferite fata de noi, iar tipurile de mancare destinate oamenilor, mai ales cele procesate au ca rezultat kilograme in plus care, la fel ca si la om, cresc pericolul de boli cronice. Mancarea speciala pentru caini sau pisici contine toti nutrientii de care acestia au nevoie, produsele fiind reglementate si testate de specialisti inainte de a putea fi vandute. Prin urmare sunt optiunea cea mai buna pentru animalul tau de companie.
In alegerea mancarii, ar trebui selectate produse de calitate cat mai buna. La fel ca in cazul alimentelor pe care le consumam noi, si hrana pentru animale contine E-uri, conservanti, adaos de zahar. Incearca sa optezi pentru produse care au un numar cat mai redus de astfel de ingrediente.
Te-am ajutat sa intelegi la ce ar trebui sa fii atent atunci cand cumperi mancare pentru cainele sau pisica ta? Ne bucuram ca iti putem sta la dispozitie si de acum incolo, oferindu-ti diferite tipuri de mancare pentru animalul tau de companie.