Gardurile vii si arbustii decorativi pot da personalitate gradinii tale. Acestia vor marca limitele gradinii tale, ajutandu-te sa o structurezi dupa bunul plac. Totodata, gardurile vii si arbustii vor pune in evidenta si vor proteja restul plantelor din gradina. Pe langa aspectul lor functional, arbustii si gardurile vii sunt foarte estetici atunci cand primesc ingrijirea necesara. Afla mai multe despre cum sa oferi aceasta ingrijire.
Ce sunt gardurile vii si ce tipuri de plante sunt potrivite pentru a crea garduri trainice?
Gardurile vii, asa cum lasa de inteles si numele lor, sunt acele garduri formate din plante. Ele pot fi lasate sa creasca pana la diferite inaltimi, in functie de tipul de gradina si gradul de intimitate pe care vrei sa ti-l confere. Exista diverse tipuri de plante care pot constitui garduri vii:
- garduri vesnic verzi: tisa, tuia, chiparos fals, zada, laurocires, buxus
- garduri cu frunze cazatoare: berberis, ulm, hibiscus syriacus, photinia
- garduri care produc flori: paducel, ligustrum, liliac, lemn cainesc
- garduri care produc fructe: zmeur, mur, coacaz, soc, merisor
De ce sa optezi pentru garduri vii in gospodarie?
Exista mai multe avantaje pe care doar gardurile vii le pot asigura:
- daca vrei sa te simti protejat de privirile trecatorilor curiosi, gardurile vii sunt o optiune eficienta si cu siguranta mult mai estetica decat gardurile din lemn sau alt material
- ele iti permit sa iti organizezi gradina asa cum doresti, putand avea diverse forme si inaltimi
- cand vrei sa mai reduci zgomotul strazii, poti crea o bariera foarte buna cu un gard viu
- multi arbusti pot fi foarte usor convertiti in garduri vii, adaptandu-se rapid la conditiile oferite
- gardul viu mentine un nivel optim de umiditate in pamant
- gardul viu sustine totodata formarea humusului in sol datorita descompunerii frunzelor
- gardurile vii pot adaposti numeroase specii de insecte si pasari, constituind un mic ecosistem
Care sunt cele mai intalnite soiuri de arbusti utilizate la gardurile vii
Tuia: se planteaza cate doua exemplare pe o suprafata de un metru liniar. Exista diverse soiuri pe care le poti achizitiona. Formeaza o bariera verde compacta care va conferi un grad mare de intimitate gradinii tale. Aceasta specie este faimoasa pentru rezistenta si longevitatea sa, putand trai sute de ani.
Chiparosul Leyland (leylandii): acest conifer se dezvolta rapid si este o alegere foarte populara pentru gardurile vii. Poate sa atinga inaltimi de crestere de pana la 1m pe an, fiind una dintre speciile cu cea mai accelerata crestere. Rezista la diverse conditii de mediu, fiind o alegere buna pentru zonele cu vant puternic. Are nuanta verde-inchis si pentru a creste rapid, trebuie tuns anual (o data sau de 2 ori).
Buxus: un astfel de gard viu va avea o crestere de pana la 20 cm pe an. Aceasta planta are nevoi reduse: se potriveste majoritatii tipurilor de sol, tolereaza bine umbra, frigul si seceta. Buxusul este foarte des, iar frunzele sale au un verde intens. Un gard viu de buxus poate fi tuns cu usurinta, pretandu-se diverselor forme.
Fagul rosu: asa cum o spune si numele sau, acest tip de gard viu are frunzele rosii. Deci, daca iti doresti mai multa diversitate in gradina, poti obtine un efect spectaculos cu acest arbust ornamental. Nuanta frunzelor este un rosu inchis.. Plantarea se face in perioada de repaus vegetativ. Fagul rosu prefera umbra si semiumbra, solurile reavene si fertile si tolereaza bine tunderea. Frunzele fagului rosu rezista si pe parcursul iernii.
Viburnum opulus (Calin Roseum): daca vrei un gard demn de invidiat pentru frumusetea florilor sale, Calin Roseum este una dintre cele mai bune optiuni. Florile acestui arbust ornamental sunt albe, intrand in contrast cu frunzele sale de un verde crud. Florile incep sa apara in luna mai sau iunie. Solul ideal pentru acest arbust contine mult humus si are un drenaj bun.
Lemnul cainesc: un gard viu din lemn cainesc va avea o dezvoltare rapida. Daca iti doresti un gard bogat care sa ramane verde pe tot parcursul anului, lemnul cainesc este una dintre cele mai bune alegeri. Mai mult, gardul viu din lemn cainesc nu este deloc greu de intretinut, planta adaptandu-se usor la orice conditii. Florile care vor decora frumos un astfel de gard viu cresc pe parcursul primaverii si sunt albe.
Rhododendronul: este una dintre plantele care raman verzi pe toata durata anului, frunzele sale ovale mentinandu-si culoarea verde-inchis. Florile incep sa se deschid in luna mai si au diverse culori (violet, roz, alb, galben, rosu) si parfumuri. Rhododendronul se dezvolta preponderent la altitudine mai mare si nu creste foarte rapid. Solul ideal pentru aceasta planta este unul nisipos, cu continut ridicat de humus. Rhododendronul are nevoie si de apa din belsug.
Liliacul: aceasta planta aproape ca nu mai are nevoie de prezentari. Cunoastem si recunoastem liliacul datorita florilor sale violet si a parfumului puternic pe care il emana. Liliacul poate produce si flori albe, iar luna in care podoaba sa florala incepe sa apara este mai.
Cum se ingrijesc si se toaleteaza gardurile vii?
Ce nutrienti sunt necesari pentru gardurile vii si care sunt regulile de ingrijire in fiecare sezon?
Gardul viu are nevoie de ingrijire atenta, mai ales in primii ani dupa plantare, cand necesita multa apa. Atunci cand plantam un gard viu, pentru a-i asigura un sol nutritiv, putem adauga compost in pamant. Buruienile trebuie indepartate in mod regulat si se poate adauga mulci pentru a mentine stabil nivelul de umiditate al solului.
Gardul viu va trebui udat regulat in perioadele in care ploile sunt reduse. Daca iarna avem de-a face cu zapezi abundente, trebuie sa ingrijim si gardul viu, curatandu-l de zapada, pentru ca greutatea acesteia poate distruge crengile.
Cum se face toaletarea gardurilor vii?
Gardurile vii trebuie toaletate in mod regulat pentru a creste armonios. Toaletarea este importanta mai ales in primii ani de viata ai gardului. Daca nu tundem la timp gardul viu, planta se va dezvolta mult in inaltime, dar gardul va fi rar si va avea goluri pe care nu le vom putea umple prea usor. La toaletare, eliminam ramurile vechi si uscate. Astfel, gardul se poate regenera si isi poate pastra aspectul robust.
Prima perioada a anului in care toaletam gardul viu este, de regula, vara (luna iunie, spre final). In aceasta perioada, planta a ajuns deja la maturitate. Coniferele sunt printre speciile care nu necesita neaparat toaletare, datorita formei lor regulate. In cazul in care dorim sa facem toaletarea la conifere, aceasta are loc la inceputul verii sau la inceputul toamnei. Tunderea se face progresiv. Astfel, de la an la an, se lasa gardul sa creasca cu circa 10 cm mai mult decat anul precedent in inaltime si cu 2 cm in latime.
In decursul verii, are loc toaletarea arbustilor care au crestere rapida. Foioasele se toaleteaza in perioada de repaus vegetativ.
La toaletarea gardului viu trebuie sa tinem cont de specia acestuia. De exemplu, coniferele nu trebuie tunse prea mult pentru ca nu se va mai produce inmugurirea.
Se tund de trei ori pe an speciile cu coroana de dimensiuni mici.
Cum poti sa ai gard verde tot timpul anului?
Pentru a te bucura de un gard viu pe tot parcursul anului, poti alege sa cresti acele tipuri de garduri care isi pastreaza frunza verde indiferent de sezon, precum tisa, tuia, chiparosul fals, photinia.
Ingrijirea lor este si ea esentiala, pentru ca doar asa putem sa ne asiguram ca gardul nu se va usca sau imbolnavi. Tunderea trebuie realizata regulat, minim o data pe an sau chiar de 2-3 ori pe an. La tundere, forma pe care o dam gardului trebuie sa fie una de trapez. Daca permitem gardului sa se dezvolte mai mult in partea superioara, se va rari la baza din cauza umbrei.
Udarea trebuie, de asemenea, sa fie una regulata, mai ales in primii ani de viata si in perioadele cu temperaturi ridicate. Foarfecile si uneltele utilizate la toaletarea gardului viu trebuie sa fie curatate si in stare buna.
Gardurile vii pot fi exact acel element-cheie care lipseste din gradina ta. Esti gata sa faci o incercare indrazneata si sa plantezi primul gard viu sau pur si simplu ai nevoie de sfaturi pentru intretinere? FarmBee iti sta la dispozitie.