Panselutele sunt unele dintre cele mai frumoase plante din gradina. Le iubim pentru gingasia lor si culorile deosebite, dar si pentru diversitatea acestora. Panselutele nu sunt greu de cultivat, iar daca vrei sa iti infrumusetezi gradina sau casa si nu stii de unde sa incepi, aceste flori pot fi primul pas. Afla cum sa cultivi si sa ingrijesti panselutele cu usurinta.

Generalitati despre panselute

Farmbee - Plantarea si ingrijirea panselutelor

Panselutele fac parte din familia Violaceae si poarta denumirea stiintifica de Viola spp. In popor, le mai cunoastem si ca “pansele” sau “viola”.

Aceste plante erbacee perene, anuale sau bienale sunt relativ inalte, putand atinge pana la 50 cm inaltime. Panselutele se pot dezvolta fie in forma erecta, fie ca rozete. Tulpina acestei plante creste in ramificatie si poate atinge 20 cm inaltime. Frunzele cordiforme si verzi au marginile zimtate. 

Panselutele produc flori pe parcursul primaverii sau la inceputul toamnei. Acestea au 5 petale de dimensiuni diferite care cresc axial, iar pe langa diversitatea lor coloristica, pot, de asemenea, sa aiba pete sau striatii. Punctul forte al panselutelor sunt culorile puternice si variate ale acestora care includ albastru, violet, rosu, alb, galben, o singura floare putand avea mai multe culori.

Tipuri si specii de panselute

Farmbee - Plantarea si ingrijirea panselutelor

Panselutele se pot clasifica in functie de mai multe criterii, dupa cum urmeaza:

  • Panselute cu flori mari, denumite si panselute uriase cu petale care pot atinge diametrul de circa 10 cm. Doua specii din aceasta grupa sunt Berna si Thunersee.
  • Panselute cu flori mici, cu petale care au in general un diametru de maxim 6 cm
  • Panselute monocrome, ale caror petale au o singura culoare
  • Panselute cu petale in doua culori
  • Panselute cu petale contur si panselute cu dungi

Farmbee - Plantarea si ingrijirea panselutelor

Farmbee - Plantarea si ingrijirea panselutelor

Exista cateva sute de specii de panselute, mai precis, in jur de 500. Dintre acestea, unele dintre cele mai comune pe care le-ai intalnit cu siguranta in gradini si parcuri sunt:

  • Viola tricolor sau asa numita „trei frati patati”: una dintre cele mai populare specii de panselute care creste si spontan, infloreste de doua ori pe an si are flori cu petale mici si colorate in diverse culori, aspect care inspira si denumirea acesteia. Floarea de trei frati patati are un diametru de aproximativ 1,5 cm, creste atat la campie, cat si la munte si imbina culorile violet, galben si alb.
  • Viola alba: o alta specie de panselute care contribuie la popularitatea acestor flori este Viola alba. Dupa cum iti poti usor imagina, petalele sale sunt violet si alb, iar ca perioada de inflorire, aceasta se dezvolta primavara.
  • Viola biflora: acest tip de panseluta se distinge prin florile sale mici de culoare galbena, ea infloreste o data pe an, pe parcursul primaverii.
  • Viola hirta: aceasta panseluta este foarte apreciata datorita culorii sale deosebite, albastru deschis. Viola hirta este, de asemenea, o specie de primavara.

O clasa aparte de panselute o reprezinta cele curgatoare, care se cultiva in ghivece, fiind de cele mai multe ori plasate la inaltime de unde pot fi admirate in toata splendoarea lor. Aceste panselute infloresc in mai, iar florile rezista pana in toamna. Florile au un diametru de circa 5 cm, iar lastarii pot ajunge pana la 30 cm lungime.

Plantarea si inmultirea panselutelor

Farmbee - Plantarea si ingrijirea panselutelor

Datorita aspectului lor atragator, panselutele sunt plante populare pe care le intalnim deseori in parcuri si gradini. Acestea se pot planta cu usurinta si pot creste singure, dar si in combinatie cu alte plante. Totodata, acestea cresc fara probleme si in ghiveci.

Care sunt conditiile ideale pentru cresterea panselutelor?

Panselutele se dezvolta cel mai bine in zone cu climat temperat, cum este tara noastra. Pamantul in care le plantam ar trebui sa fie unul fertil si cu un bun drenaj. Panselutele cresc greu intr-un sol uscat sau care contine pietre.

Pe langa un sol bogat, panselutele mai au nevoie si de lumina, acestea dezvoltandu-se frumos in zone insorite. Ideal este un spatiu in care panselutele au parte de minim 6-7 ore de lumina pe zi.  Daca nu ai un loc insorit in gradina, poti planta panselute si in zone semi-umbrite. In parcuri, de foarte mai multe ori intalnim panselutele tocmai in zone de semi-umbra.

Panselutele se pot inmulti prin seminte, dar si prin butasi obtinuti din tulpina, care vor fi plantati fie primavara, fie toamna. La inmultirea prin seminte, acestea ar trebui semanate in rasadnita in perioada verii pentru a obtine rasaduri.

Farmbee - Plantarea si ingrijirea panselutelor

Semintele puse la semanat trebuie acoperite cu mranita sau cu nisip. La aproximativ 2 saptamani de la plantare, pot aparea primele plante in rasadnita. Cand acestea au deja intre 3 si 5 frunze, ele pot fi mutate in pepiniere, mai apoi urmand sa fie plantate in sol la inceputul toamnei. Distanta de care trebuie tinut cont la plantare este de aproximativ 20 cm intre panselute. Inainte de plantare, solul ar trebui afanat si udat cu o cantitate redusa de apa. Inainte de plantarea rasadurilor, acestea trebuie amestecate cu nisip pentru a echilibra densitatea insamantarii.

In cazul panselutelor plantate toamna, trebuie avut grija ca plantarea sa se realizeze cu minim o luna inainte ca pamanul sa inghete. In caz contrar, sunt sanse mari ca acestea sa nu supravietuiasca. Pe parcursul iernii, panselutele crescute in gradina ar trebui protejate de vant prin acoperirea cu un strat de ramuri de conifere.

Ingrijirea panselutelor

Farmbee - Plantarea si ingrijirea panselutelor

Panselutele au nevoie relativ ridicata de apa, mai ales in perioada de crestere. Acestea ar trebui udate regulat, astfel incat pamantul sa fie in permanenta reavan. Totodata, pe parcursul perioadelor secetoase din timpul verii, se poate folosi mai multa apa. Metoda ideala de udare a panselutelor este cea prin picurare.

Pentru a incuraja dezvoltarea noilor flori, se recomanda sa inlaturi florile ofilite indata ce le observi.

Este recomandat si ca solul in care plantezi panselutele sa fie fertilizat, acestea fiind genul de plante care necesita multi nutrienti. Daca vrei sa sporesti cresterea panselutelor, poti aplica ingrasaminte pentru flori o data pe an, la inceputul perioadei de inflorire. Fertilizatorii potriviti pentru panselute au un continut mare de fosfor si potasiu si unul mai redus de azot. Totodata, panselutele se pot fertiliza cu compost.

De-a lungul perioadelor secetoase, tulpinile panselutelor ingalbenesc, iar inflorirea este mai rara. Pentru a spori din nou cresterea florilor, se pot taia tulpinile (cu aproximativ o treime) pentru ca noii lastari sa poata creste si inflori.

Ingrijirea panselutelor crescute in ghiveci

Farmbee - Plantarea si ingrijirea panselutelor

Panselutele de ghiveci se simt cel mai bine atunci cand vasul este pozitionat intr-un balcon deschis orientat in directiile sud, est sau vest. Tinute pe balcon, panselutele vor primi suficient aer si lumina pentru a creste armonios.

Indiferent de tipul si marimea ghiveciului pe care il alegi, acesta trebuie sa aiba la baza gauri de drenaj prin care apa sa se scurga, acest lucru fiind esential, deoarece radacinile panselutelor sunt relativ sensibile si pot putrezi usor. Pentru a preveni acest lucru, poti plasa si pietre la baza ghiveciului pentru ca acestea vor absorbi apa.

Boli si daunatori care pot sa afecteze panselutele

Farmbee - Plantarea si ingrijirea panselutelor

Ca oricare alte plante din gradina, panselutele se pot imbolnavi si pot fi atacate de daunatori. Printre cele mai comune boli ale acestora, intalnim alternarioza, virozele si putregaiul cenusiu. In ceea ce priveste daunatorii, panselutele pot fi atacate de afide sau paduchi, printre altele. Pentru a preveni  sau trata astfel de probleme, poti folosi diverse tratamente specifice. Dozele si metodele de aplicare trebuie sa respecte cu strictete specificatiile produsului.

Daca vrei o gradina frumos decorata cu flori multicolore, panselutele sunt o alegere excelenta. Pentru alte sugestii si sfaturi legate de plantarea diverselor tipuri de flori, te incurajam sa parcurgi si alte articole de pe blogul Farmbee.