Begonia este acea floare gingasa si frumos colorata care prefera zonele mai umbrite. Florile sale pot infrumuseta orice parc sau gradina si o putem creste si in ghiveci. Daca ai un spatiu in gradina unde soarele nu ajunge sau nu zaboveste multe ore pe zi, il poti decora cu aceste plante deosebite. In continuare, iti vom prezenta mai multe sfaturi despre cresterea si ingrijirea begoniilor si vom vorbi, de asemenea, si despre speciile cele mai comune de begonia.
Cateva generalitati
Aceasta floare puternic colorata face parte din familia Begoniaceae. Denumirea sa stiintifica este Begonia spp. Desi poate creste cu succes in mai toate zonele geografice de pe continentul nostru, begonia nu isi are originile aici, ci pe teritoriile calde ale Americii Centrale si de Sud, fiind cultivata inca din vechime si pe teritoriul Asiei.
Begonia poate creste pana la inaltimi de jumatate de metru, inaltimea minima fiind in jur de 20 cm. Aceasta planta creste sub forma de tufa. Una dintre caracteristicile sale distinctive sunt frunzele neregulate care cresc de-a lungul tulpinii. Totodata, begonia produce atat flori masculine, cat si feminine, care se dezvolta simultan in aceeasi inflorescenta.
Tipuri si specii de begonia
Pe teritoriul tarii noastre se cultiva circa 400 de specii apartinand acestei plante. La nivel mondial, exista insa mai mult de o mie de specii.
Begoniile se clasifica in trei grupe de baza in functie de radacinile acestora:
Begonii tuberculate
Aceste begonii produc de regula flori mari si puternic colorate. Au nevoie de lumina indirecta, de udare regulata, insa nu excesiva, si de ingrasaminte pe baza de potasiu.
Begonii rizomatoase
Begoniile din aceasta grupa sunt folosite ca plante de decor, avand frunze verzi pe tot parcursul anului. Aceste plante au nevoie mai mare de lumina, insa nu trebuie expuse direct la soare, mai ales in timpul verii. Temperatura ideala pentru ele variaza in jurul valorii de 15 grade.
Begonii fasciculare
Begoniile din aceasta grupa isi pierd treptat o parte din frunze in sezonul rece. Ele sunt mai delicate si au nevoie de mai multa ingrijire. In sezonul cald, necesita multa lumina, insa nu expunere directa la soare. Trebuie udate minim o data sau de doua ori pe saptamana, dar si mai des in sezonul cald, iar florile si frunzele uscate se indeparteaza.
Alte specii de begonie deseori intalnite pe meleagurile noastre sunt:
- Begonia rex: cuprinde diferite specii de hibrizi, cu frunze lungi, de diverse forme si puternic colorate, nuantele cele mai comune fiind rosu-purpuriu.
- Begonia versicolor: aceasta specie provine din China, frunzele sale sunt de un verde intens si prezinta, de asemenea, portiuni argintii sau albe.
- Begonia pearcei: aceste plante provin de pe teritoriul Americii de Sud si se disting prin florile lor puternic colorate in diverse nuante de rosu.
- Begonia masoniana: provine din Noua Guinee, se distinge prin frunzele sale incretite care sunt acoperite cu perisori si prezinta dungi de culoare inchisa.
- Begonia clarkei: aceasta specie se caracterizeaza prin flori de culoare roz, fiind unul dintre tipurile de begonie care se cultiva cel mai des in gradini. Begonia clarkei infloreste vara.
Inmultirea begoniei
Aceasta planta se poate inmulti diferit in functie de specie. Begoniile rozomatoase se inmultesc prin intermediul butasilor, care se pot obtine din tulpina sau frunze, si care trebuie pastrati in conditii de umiditate si lumina redusa. Indata ce noua planta se dezvolta, aceasta se va muta la lumina.
Si begoniile tuberculate se inmultesc prin butasi. Acestia se planteaza in primele doua luni ale primaverii, atunci cand temperatura medie se situeaza in jurul valorii de 18 grade. Dupa ce vlastarii incep sa apara, acestia se pot muta in ghivece cu un strat de pamant de minim 20 cm.
Totodata, anumite specii de begonia se pot inmulti prin bulbi care vor creste pe axila frunzelor. Acestia se vor preleva toamna si se vor mentine la temperaturi de circa 15 grade. Plantarea lor se realizeaza primavara in ghivece umplute cu un strat de turba care trebuie pozitionate la lumina, fara a lasa soarele sa bata direct pe ele. Aceste plante produc in general flori in al doilea an de viata. Pentru mai multe detalii despre acest tip de inmultire, poti parcurge acest ghid pentru plantarea bulbilor.
Begoniile se mai inmultesc si prin seminte. Speciile fasciculate intra in aceasta categorie, iar pentru acest tip de inmultire, semintele trebuie puse la inceputul anului in ladite cu compost si mentinute la o temperatura medie de circa 22 de grade.
Begonia creste cu succes in zone cu umbra sau zone de semiumbra, insa poate tolera si expunerea la soare, in functie de specie. Begonia se dezvolta relativ usor atat in ghiveci, cat si in gradina. In cazul in care vrei sa muti floarea din ghiveci in gradina, trebuie sa te asiguri ca pericolul de inghet a trecut, intrucat aceste plante sunt sensibile la temperaturi reduse.
La plantare, begoniile prefera un sol bine drenat si bogat in substante nutritive. In general, este recomandata adaugarea de ingrasamant organic pentru a spori cresterea acestora.
Ingrijirea begoniei
Begoniile au nevoie de fertilizare regulata. La majoritatea speciilor, fertilizarea se poate realiza o data sau de doua ori pe luna. In general, se aplica fertilizatori cu formula echilibrata si solubili in apa. Fertilizarea se realizeaza in perioada de crestere a plantei, urmand ca respectivele produse comerciale sau organice sa nu mai fie aplicate in perioada de repaus vegetativ.
Speciile de begonii care au flori au nevoie de un plus de potasiu si de fosfor, motiv pentru care cea mai potrivita alegere in cazul lor este un fertilizator cu eliberare lenta.
Udarea begoniei trebuie realizata cu regularitate pentru a ajuta planta sa se dezvolte cat mai viguros. Solul ar trebui mentinut umed in permanenta, insa apa nu trebuie sa balteasca la radacina pentru ca ar putea duce la putrezirea acestora. Totodata, apa nu ar trebui aplicata pe frunze, ci la baza plantei pentru ca in acest fel se evita dezvoltarea bolilor cauzate de ciuperci.
Atunci cand planta este tinuta sau crescuta intr-o zona mai racoroasa, poate rezista perioade mai lungi fara apa. In cazul in care cresti begonii in ghiveci, poti aseza la baza acestuia pietris pentru a mentine umiditatea. Pe timp de iarna, udarea se face mai rar, iar begoniile de ghiveci se pot tine pe coridor sau alt spatiu unde temperaturile sunt mai reduse, planta simtindu-se ideal in aceasta perioada la temperaturi de circa 15-16 grade.
Begonia are nevoie, ca orice planta, de suficienta lumina pentru a creste, insa nu trebuie expusa direct la razele soarelui. In cazul begoniilor de ghiveci, acestea ar trebui puse la umbra atunci cand temperaturile depasesc 23 de grade. Ca amplasament, ghivecele cu begonii ar trebui asezate langa fereastra, ideal langa una care este pozitionata in directia est, vest sau sud.
Boli si daunatori care pot sa afecteze begoniile
Begonia este sensibila la putregai, motiv pentru care nu trebuie udata excesiv. Putregaiul cenusiu este cauzat de o ciuperca si se caracterizeaza prin aparitia unor pete gri pe frunzele plantei. Alte boli comune sunt fainarea begoniei, caracterizata prin aparitia unei suprafete albe pe spatele frunzei si bacterioza. Daunatorii care afecteaza in mod frecvent begonia sunt acarienii si tripsii. Paduchele verde al castravetilor este un alt inamic bine-cunoscut.
Exista diverse tratamente pe care le poti folosi pentru tratarea acestor boli si combaterea daunatorilor, produse pe care le poti folosi atat pentru begonie, cat si pentru alte specii din gradina. La aplicarea tratamentului, asigura-te ca respecti cu strictete dozele si instructiunile de utilizare indicate pe produs.
Begoniile au o frumusete aparte si pot creste cu usurinta atat in ghiveci, cat si in gradina, atat timp cat se respecta conditiile de baza de ingrijire. Pentru mai multe sfaturi si informatii practice despre speciile de plante pe care le poti cultiva in gospodarie, te invitam sa ramai conectat la blogul FarmBee.