Suculentele sunt plantele de decor ideale. Acestea nu sunt greu de intretinut, se adapteaza oricarui spatiu si sunt usor de plantat.  Daca iti plac aceste tipuri de plante si te gandesti sa iti cumperi sau sa le plantezi pentru prima oara, afla mai multe despre cum trebuie plantate si ingrijite.

Ce sunt suculentele?

Suculentele sunt plante care depoziteaza apa in frunze, fapt pentru care rezista fara a fi udate o perioada lunga de timp. Frunzele suculentelor sunt in general groase si carnoase. Diferenta dintre grosimea frunzelor variaza de la o specie la alta.

Cele mai populare tipuri de suculente

Cactusul (Cactaceae)

suculente - cactus

Probabil cea mai populara planta suculenta este cactusul. Cu un aspect usor recognoscibil datorita tepilor sai fini, cactusul poate avea diverse forme si marimi, existand circa 2500 de specii. Aceste plante produc si fructe care pot fi consumate. Fiind o floare foarte usor de intretinut atat in casa cat si in gradina, cactusul nu cere decat un pic de apa, din cand in cand, pentru a trai.

Aloe Vera

suculente - aloe vera

Este cea mai cunoscuta specie apartinand grupei de plante suculente aloe. Aceasta planta este un adevarat elixir pentru frumusete si sanatate, fiind folosita la scara larga in produse cosmetice, alimentare si in suplimente. Ca si planta decorativa, aloe vera se distinge prin frunzele sale mari si carnoase, cu margini zimtate. Si aceasta planta produce frumoase flori de diverse culori: rosu, portocaliu, galben.

Delosperma

suculente - delosperma

Delosperma poate fi atractia principala a gradinii sau casei tale, avand flori foarte colorate: galbene, roz, rosii, violete, albe sau portocalii, care se deschid timp de cateva ore pe zi si rezista mai multe luni. Delosperma are nevoie de apa, insa cu moderatie. Radacinile acesteia fiind foarte sensibile, nu trebuie udata daca solul nu este uscat.

Urechelnita (Sempervivum tectorum)

suculente - urechelnita - sempervivum

Aceasta planta suculenta da nastere unor flori cu o forma speciala, asemanatoare urechii, de aici derivand si numele sau. Urechelnita se remarca prin frumusetea florilor sale, dar si prin capacitatea de a se adapta rapid oricarui spatiu. In sol sau in ghiveci, cere multa lumina si un pamant drenabil.

Aeonium

suculente - aeonium

Se distinge prin frunzele sale perfect aranjate in rozete si prin culorile sale puternice. Ca si alte suculente, are nevoie de un sol care poate fi drenat. Poate rezista la temperaturi mai mici, insa e preferabil sa fie mutata in casa cand frigul se instaleaza. Soarele prea puternic ii poate afecta frunzele. Aceste plante produc flori galbene dispuse in ciorchini.

Care e mediul propice pentru a creste?

Suculentele iubesc un climat mai arid. Nu le place prea mult umiditatea, avand aceasta capacitate naturala de a-si gestiona singure resursele de apa. Prin urmare, ele pot supravietui perioade lungi de timp fara apa, bazandu-se doar pe depozitele si nutrientii din frunze.

Suculentele prefera temperaturi mai ridicate si nu fac fata inghetului, datorita apei pe care o au in frunze. Rezultatul expunerii la temperaturi negative este cel mai probabil moartea plantei.

Cum se planteaza si cum se inmultesc suculentele?

suculente cu radacini pregatite pentru plantare

Suculentele au o capacitatea exceptionala de a se inmulti. Nu de multe ori, o noua planta poate creste in mod natural, doar ca rezultat al unei frunze cazute pe pamant. Noi plante suculente vor creste in perioada de primavara si vara.

Inmultirea acestor plante se face prin butasi obtinuti din lastari, tulpini sau frunze. Butasii se vor indeparta de pe planta utilizand un cutit ascutit si se vor lasa timp de cateva zile la uscat. In acest timp, taietura se va cicatriza. Butasii se vor aseza apoi in pamant si vor fi udati cu cantitati mici de apa. Inmultirea suculentelor se poate realiza si prin intermediul semintelor acestor plante.

La pamantul utilizat pentru plantare, este indicat sa se adauge praf de carbune de lemn. Acesta va impiedica formarea muschiului pe sol. Suculentele nu trebuie plantate prea adanc, intrucat frunzele nu trebuie sa atinga pamantul. In contact cu solul umed, acestea vor putrezi.

Daca plantam suculente in ghiveci, ne trebuie un amestec de pamant si nisip. Ghiveciul trebuie sa aiba unul sau mai multe orificii pentru drenaj. Ca si dimensiune, acesta nu trebuie sa fie unul foarte adanc, radacina fibroasa a suculentelor permitandu-le sa se simta bine intr-un ghiveci mic.

Pe timp de iarna sau in perioada de crestere din timpul verii, se pot aplica fertilizatori.

Cum se ingrijesc? Cat de des trebuie udate?

Apa este esentiala pentru ingrijirea plantelor de interior. Suculentele nu o necesita din belsug, insa nici nu pot supravietui fara ea. Radacina suculentelor va putrezi daca sta prea mult timp in apa. Trebuie sa intelegem cu ce frecventa udam suculentele. Intervalul poate varia intre una, doua saptamani. Iarna, cand plantele intra in repaus, se uda si mai rar, chiar si o data la doua luni. Pentru a uda corect o planta suculenta, trebuie efectiv sa vedem cand pamantul acesteia devine uscat. Doar atunci putem sa udam planta din nou, cu suficienta apa, astfel incat aceasta sa curga prin orificiul de scurgere, in cazul suculentelor plantate in ghiveci.

Dupa udare, golim tavita de sub ghiveci pentru ca acesta sa nu stea in apa. Planta suculenta va transmite semne cand are nevoie de apa: frunzele isi pierd stralucirea, se subtiaza.

Suculentele au totodata nevoie de lumina, fiind astfel indicat sa le pozitionam langa fereastra. Pe parcursul sezonului cald, le putem scoate in curte si plasa intr-un loc luminat insa nu sub actiunea directa a razelor soarelui.

Care sunt greselile pe care trebuie sa le evitam in plantarea si ingrijirea suculentelor

Cateva greseli comune pe care trebuie sa le evitam atunci cand ingrijim suculentele sunt:

  • folosirea unui ghiveci fara orificiu de scurgere: un astfel de recipient creste riscul ca planta sa fie afectata datorita unei cantitati prea mari de apa. Un vas cu orificiu va permite apei sa se scurga, lasand planta sa absoarba doar cantitatea necesara si asigurand o aerisire mai buna.

  • folosirea unui pamant nepotrivit: regula de aur a suculentelor este ca nu au nevoie de foarte multa apa, prin urmare, necesita un pamant care sa asigure un drenaj bun. Crescute in ghiveci, suculentele au nevoie de un pamant care retine suficienta apa pe care ele sa o poata absorbi, dar care se si usuca rapid pentru ca radacinile sa nu putrezeasca. La achizitionarea pamantului pentru flori din magazine de specialitate, vei putea alege varietati specifice suculentelor.

  • folosirea unui recipient cu pulverizare la udare: suculentele prefera sa li se toarne apa, nu sa fie stropite. Metoda de udare prin pulverizarea apei creste riscul ca frunzele sa putrezeasca. Radacina plantei este singura parte a acesteia care trebuie udata, in cazul suculentelor crescute in ghiveci. Cele crescute direct in pamant pot suporta apa si pe frunze fiind expuse la lumina soarelui care le va usca, astfel, acestea pot fi udate cu furtunul, impreuna cu celelalte plante din gradina.  

Plantele suculente, cu aspectul lor robust si florile colorate, sunt o specie care nu ar trebui sa lipseasca din casa si gradina ta. Tu ai deja astfel de plante?