Plantele de interior au parte de beneficii atunci cand sunt transplantate intr-un alt ghiveci. Transplantarea nu se face foarte des, ci, in general, aproximativ o data la doi ani. Daca vrei ca plantele tale sa se dezvolte sanatos si sa reziste cat mai mult timp, afla mai departe cand si cum poti face transplantarea.

Situatii in care e bine sa schimbam periodic ghivecele in care se afla plantele

Farmbee - Transplantarea plantelor de interior

Atunci cand planta a crescut prea mare pentru ghiveciul in care se afla, ea ar trebui mutata in alt vas. Radacinile fiecarei plante au nevoie de suficient spatiu pentru a putea functiona corect, alimentand planta si mentinand-o sanatoasa. In lipsa unui spatiu adecvat, aceasta se va imbolnavi.

Unele dintre semnele care indica necesitatea unei transplantari sunt:

  • frunzele vestejite
  • plantele care s-au oprit din crestere
  • radadini care ies prin pamant sau prin orificiul de drenaj al ghiveciului
  • radacini incolacite pe fundul ghiveciului (poti da la o parte pamantul pentru a verifica acest lucru)

Totodata, ghivecele care nu au la baza orificiu de drenaj ar trebui schimbate cat mai curand pentru ca planta sa poata absorbi doar cantitatea necesara de apa, fara ca radacinile acesteia sa putrezeasca.

La schimbarea ghiveciului, schimbam automat si pamantul din care planta se hraneste care devine tot mai sarac in nutrienti atunci cand o lasam in acelasi vas prea mult timp. Astfel, prin transplantare punem la dispozitia plantelor noi nutrienti care le vor intari.

De multe ori si plantele proaspat achizitionate ar trebui transplantate deoarece acestea sunt pastrate de regula in aceleasi recipiente care s-ar putea sa nu mai fie potrivite pentru nevoile lor.

Conditiile in care se poate face transplantarea

Daca ai inteles beneficiile transplantarii, te gandesti probabil sa demarezi lucrarile cat mai curand. Ai grija insa pentru ca nu orice anotimp e unul potrivit pentru aceasta schimbare. Iarna, plantele sunt in repaus vegetativ si nu trebuie deranjate. Pentru a le schimba „casa”, cel mai bine este sa astepti pana la finalul iernii sau inceputul primaverii. Primavara, plantele intra din nou in perioada activa si se pregatesc de crestere, acesta este momentul potrivit pentru a le oferi noi conditii de dezvoltare.

O zi potrivita pentru a face transplantarea este una calduroasa, in cazul in care vrei sa lucrezi afara. Daca preferi sa faci transplantarea in casa, poti alege orice zi de la finalul iernii – inceputul primaverii.

Pentru a nu lasa prea multa mizerie in urma, poti incerca sa acoperi suprafata de lucru cu niste folii de plastic sau ziare.

Procesul de transplantare 

Pentru transplantare, ai nevoie in primul rand de un ghiveci, in principiu mai mare decat cel in care planta a stat pana acum. Ghiveciul ar trebui sa aiba orificiu de drenaj.

Al doilea element fundamental este pamantul, care ar trebui sa fie potrivit pentru tipul de planta care urmeaza a fi transplantata. Alege un pamant de calitate care va aduce intr-adevar beneficii plantei pe care o muti in noul ghiveci. La ora actuala, gasesti in comert tipuri de pamant potrivite pentru orice fel de specie. Totodata, exista tipuri generale care pot fi folosite cu succes la transplantare.

Daca doresti sa mentii planta la aceleasi dimensiuni, poti pastra acelasi ghiveci, schimband pur si simplu doar pamantul, pentru a-i pune la dispozitie noi nutrienti. Plantele cu un aspect neglijat care dau semne de boala dar pe care nu vrei neaparat sa le vezi crescand sunt potrivite acestui tip de transplantare.

Inainte de mutare, uda putin floarea pentru ca aceasta sa poata fi scoasa mai usor din ghiveci. Nu trage tare de tulpina pentru a scoate planta afara, incerca sa o rasucesti usor pana cand iese din vas. Daca nu merge, foloseste-te de o spatula pentru a o desprinde de pe marginile ghiveciului.

Dupa ce planta este scoasa cu grija din ghiveciul vechi, radacinile si pamantul din jurul lor trebuie inspectate. Daca pamantul pare uscat sau da semne de putreziciune, trebuie indepartat de pe radacini. Daca radacinile sunt incolacite, indeparteaza-le usor cu degetele. Oricare parte a radacinilor care este uscata, ranita sau are un aspect fragil trebuie eliminata. Toate capetele radacinilor care au crescut prea mult in raport cu restul ar trebui taiate.  Taierea radacinilor se face cu instrumente ascutite si curatate in prealabil.

Daca transplantarea se face in acelasi vas, ar trebui taiate circa 25% din radacinile plantei. Astfel, aceasta isi va mentine dimensiunile dar va fi mai sanatoasa absorbind toti nutrientii din noul sol.

Inainte de a pozitiona planta in noul ghiveci, acesta trebuie curatat cu apa si sapun pentru a indeparta orice urme de microorganisme care pot cauza mai tarziu boli.

Planta se pozitioneaza in centrul noului ghiveci, cat mai drept, apoi se umple cu pamant. Se lasa un pic de spatiu liber intre pamant si marginea ghiveciului pentru ca apa sa nu curga afara dupa udare. Planta nu ar trebui plantata mai adanc decat se afla inainte.

La final, se taseaza usor pamantul cu mana si se uda cu apa din belsug pana cand aceasta se scurge prin orificiul de drenaj. Planta se poate uda si cu un dispozitiv de pulverizare pentru a indeparta praful si urmele de pamant.

Ingrijirea plantelor proaspat transplantate

Farmbee - Transplantarea plantelor de interior

Plantele proaspat transplantate trebui monitorizate timp de trei - patru saptamani. Cam aceasta este perioada de adaptare dupa mutarea intr-un nou ghiveci. Udarea se face regulat in aceasta perioada. Fertilizarea ar trebui evitata pentru ca radacinile sunt foarte sensibile si substantele din ingrasaminte le-ar putea afecta.

Planta ar trebui tinuta intr-un loc unde primeste lumina indirecta.

Daca pamantul folosit este unul de calitate, nu e neaparat nevoie sa pui pietris la baza ghiveciului pentru a imbunatati drenajul, dar poti face acest lucru in cazul in care e nevoie.

Uneori, dupa transplantare s-ar putea sa realizezi ca e nevoie sa mai adaugi putin pamant pentru a umple spatiul din ghiveci.

Daca vezi frunze sau crengute urcate, acestea trebuie taiate si indepartate. Totodata, se pot scurta lastarii pentru a spori cresterea.

Transplantarea reprezinta un nou inceput in viata plantelor de interior. Daca vrei sa te bucuri cat mai mult de frumusetea lor, te sfatuim sa le muti periodic in alt ghiveci. Daca mai ai nevoie de alte sfaturi legate de transplantare, iti stam cu mare drag la dispozitie.