Iti place mancarea condimentata? Atunci, cu siguranta ai consumat pana acum turmeric. Acest condiment cu un gust atat de special nu este extraordinar doar in preparatele culinare. Pe langa aroma sa puternica, turmericul se mai distinge si prin nenumaratele sale proprietati benefice pentru sanatate. Daca te gandesti sa cultivi turmeric, afla in continuare cum se creste aceasta planta, dar si ce o face atat de valoroasa.
Despre turmeric
Turmericul poarta denumirea stiintifica de Curcuma longa si este o specie de curcuma, cunoscuta de asemenea sub numele de “sofran indian”. Exista si un corespondent romanesc pentru denumirea acestei plante, si anume, “zerdiceaf”. Cultivat de mai bine de 4 milenii si folosit atat ca un condiment, cat si ca planta medicinala, turmericul este considerat una dintre cele mai sanatoase plante. El este inrudit cu ghimbirul si a aparut in Asia, in zone cu climat tropical precum India, Indonezia si Thailanda, insa astazi se cultiva in arii extinse si pe celelalte continente, inclusiv in tara noastra.
Aceasta planta perena are o tulpina dreapta. Frunzele sale verzi eliptice sau sub forma de varf de lance pot ajunge si pana la 40 cm lungime. Turmericul are doua sau trei ramuri care pot atinge pana la un metru inaltime. Produce flori de circa 12 cm inaltime cu baza verde si partea superioara de diferite culori: alb, roz, galben, rosu inchis. Pentru a inflori, turmericul are nevoie de multa caldura. In tarile cu climat temperat, planta nu infloreste.
Turmericul - in varianta de condiment - se obtine din radacina plantei, mai precis, din rizomul acesteia care are forma de tubercul.
Turmericul este deseori confundat cu condimentul curry, fiind insa doar unul dintre ingredientele acestuia, si anume cel care da renumitului amestec culoarea sa galbena.
Beneficiile turmericului si a produselor ce contin turmeric
Turmericul a fost folosit in medicina orientala inca din cele mai vechi timpuri. Printre cele mai cunoscute proprietati medicinale ale acestuia, putem enumera:
- reducerea inflamatiilor
- protejarea organismului si incetinirea procesului de imbatranire cu ajutorul continutului ridicat de antioxidanti
- scaderea tensiunii arteriale si protejarea sistemului cardiovascular
- incetinirea progresului bolii degenerative Alzheimer
- reducerea durerilor
- imbunatatirea memoriei
- vindecarea sau ameliorarea problemelor de piele, precum dermatitele, acneea sau cicatricile
- reglarea zaharului din sange
- reducerea nivelului colesterolului rau
- detoxifierea organismului
- ameliorarea problemelor digestive
- combaterea gripei si a racelii
- efect antiseptic si dezinfectant
Aceasta planta se foloseste de asemenea in industria cosmetica, de exemplu, pentru prepararea diverselor tipuri de ulei sau a parfumurilor, dar si in calitate de colorant in industria alimentara si cea textila.
Plantarea turmericului
Unul dintre factorii esentiali pentru cultivarea cu succes a turmericului este alegerea unui pamant cu un bun drenaj. Totodata, planta are nevoie de multi nutrienti, deci pamantul trebuie sa fie unul fertil. Un sol potrivit este unul bogat in humus si putin acid. Daca solul din gradina ta nu este foarte nutritiv, dar ai utilizat compost, acesta poate fi folosit cu succes la cultivarea turmericului.
Fie ca il cresti in casa sau afara in gradina, turmericul are nevoie de soare. Totusi, cateva ore pe zi ii sunt suficiente. Astfel, poate fi plantat cu succes si in zone cu umbra.
La infiintarea culturii, se folosesc instrumente curatate. In cazul in care nu ai tot ceea ce iti trebuie, iti stam la dispozitie cu diverse instrumente de gradinarit, precum plantatoare de calitate. Cultura de turmeric se infiinteaza prin rizomi. Acestia trebuie plantati la o adancime de 5-7 cm. Dupa plantare, pamantul se taseaza si se uda cu apa din belsug.
Plantarea se face doar dupa ce pericolul de inghet a trecut. Orientativ, poti planta turmericul in aceeasi perioada in care se planteaza rosiile. Nu uita ca turmericul e o planta tropicala si temperaturile scazute ii displac.
Crestere si ingrijire
In zona lor nativa, plantele curcuma incep sa se dezvolte in sezonul musonic si intra in perioada de repaus in sezonul uscat. Aceste perioade coincid cu ciclul iarna-vara din zonele temperate.
Dupa plantare, turmericul trebuie udat cu grija. Aceasta planta nu rezista daca apa balteste la radacinile sale. Udarea se face regulat, dar cu moderatie.
Turmericul se poate fertiliza lunar cu produse lichide pe baza de potasiu si fosfor, care vor sustine cresterea radacinilor. Un produs cu un continut ridicat de azot poate incuraja cresterea frunzelor in detrimentul radacinilor.
Turmericul nu necesita in general multa ingrijire in perioada de crestere.
Daca cresti turmericul in ghiveci, transplantarea in recipiente mai mari se face regulat pentru ca radacinile se dezvolta repede si au nevoie de spatiu.
Totodata, turmericul crescut in ghiveci necesita udare frecventa, chiar si zilnica, in perioada de vegetatie.
Boli, daunatori, tratamente
Spre deosebire de multe alte plante, turmericul nu are foarte multi daunatori. Printre cei mai temuti inamici se numara melcii si paianjenii.
Rizomii pot putrezi destul de usor daca planta este udata excesiv. Primele simptome ale unei plante nesanatoase sunt frunzele vestejite. Daca rizomii au putrezit, acestia sau partile afectate ale acestora trebuie indepartate, iar planta trebuie stropita cu pudra de sulf si plantata intr-o noua locatie.
Cultivarea si conservarea turmericului
La finalul perioadei de crestere, frunzele incep sa se ingalbeneasca, ceea ce semnalizeaza inceputul perioadei de repaus si posibilitatea recoltarii. Acest moment indica si faptul ca planta nu mai trebuie udata. Perioada de recoltare variaza in functie de regiune si are loc incepand din septembrie pana in decembrie.
Dupa ce se recolteaza rizomii turmericului, acestia se pot depozita in beci. Cel mai adesea, acestia vor fi recoltati pentru a fi pusi la uscat si transformati in pudra prin macinare. Uscarea se face la soare, iar pudra obtinuta se poate pastra timp indelungat. Cel mai bun recipient pentru pudra de turmeric este borcanul de sticla.
Turmericul este o planta cu adevarat pretioasa. Fie ca vrei sa o cultivi pentru gustul sau proprietatile sale medicinale, iti va aduce multiple beneficii. Asadar, speram ca sfaturile noastre despre turmeric sa iti fie de folos, iar daca te hotarasti sa cultivi turmeric in gradina ta si ai nevoie de mai multe informatii, iti stam cu drag la dispozitie.