Busuiocul este un ingredient versatil care da o aroma deosebita preparatelor culinare. Nu degeaba italienii il folosesc inca din cele mai vechi timpuri. Acesta si-a facut loc si in bucataria noastra si tot mai multe persoane il cultiva in gradina sau in ghiveci. Daca si tu vrei sa cresti propriul tau busuioc, citeste mai departe si afla cateva sfaturi utile despre plantarea si ingrijirea busuiocului.
Despre plantele aromatice
Plantele aromatice, precum busuiocul, sunt o alegere optima pentru a condimenta mancarea, fiind folosite fie in stare proaspata, fie uscate. Ele se pot cultiva usor in casa, neavand nevoie de un spatiu foarte mare. Daca ai timpul necesar pentru a creste singur plante aromatice, te vei bucura de cea mai puternica aroma, pentru ca le vei avea mereu proaspete, la dispozitia ta.
Busuiocul este una dintre cele mai populare plante aromatice. Il putem folosi atat in mancare, cat si in diverse bauturi si nu este greu de crescut. Dintr-o singura planta, poti avea saptamanal 1-2 cescute de busuioc proaspat.
Descrierea busuiocului
Busuiocul face parte din aceeasi categorie de plante ca si menta si salvia. Familia care le cuprinde pe toate se numeste Labiate. Denumirea stiintifica a busuiocului este Ocimum basilicum. Ca provenienta, stim ca busuiocul s-a cultivat pentru prima oara in Asia, in tari precum India, Iran sau Afganistan. Pe teritoriul tarii noatre, il putem cultiva la discretie in orice regiune. Frunzele plantei au o nuanta intensa de verde si sunt ascutite la varf. Ca inaltime, busuiocul creste pana la 0.1 – 0.5 metri. Busuiocul se poate usca, folosi proaspat sau se poate tine in congelator pentru a fi folosit in preparatele alimentare.
Ce beneficii are busuiocul si de ce e o idee buna sa ai mereu in casa busuioc verde?
Pe langa gustul sau exceptional, busuiocul poate fi folosit si ca tratament natural pentru a inlatura stresul, a reduce colesterolul, a calma durerea de gat sau a ameliora bolile respiratorii. Busuiocul are, de asemenea, proprietati antibacteriene si contine uleiuri esentiale care pot fi utilizate atat in industria farmaceutica, cat si in cea cosmetica.
Tipuri de busuioc si caracteristici
Cele mai comune tipuri de busuioc sunt cel italienesc si busuiocul rosu.
Exista cateva soiuri de busuioc populare pe meleagurile noastre: Condor si Anita sunt doua dintre ele. Alte tipuri de busuioc cu caracteristici specifice sunt busuiocul thailandez si busuiocul lamaios sau busuiocul de scortisoara.
Cultivarea busuiocului
Cultivarea in gradina
Busuiocul se inmulteste prin seminte. Semintele de busuioc ar trebui semanate in gradina in lunile martie, aprilie. Acestea se vor aseza in randuri cu distante de 20 cm intre ele. Ele nu trebuie acoperite cu foarte mult pamant. Semintele germineaza la temperaturi intre 12 si 21 grade. Busuiocul este sensibil la frig si trebuie protejat, astfel, daca plantam rasaduri, trebuie sa avem grija ca temperaturile sa depaseasca 18 grade. Rasadurile pot fi crescute in ghiveci, in luna februarie.
Busuiocul poate sa se dezvolte in diverse tipuri de sol: aluvial, nisipos, lutos. Se simte bine in solul care are un bun drenaj si este afanat. Totodata, busuiocul trebuie pozitionat intr-o parte a gradinii unde va fi ferit de vant. Putem culege busuiocul din gradina indata ce planta incepe sa infloreasca. Cam la o luna si jumatate dupa plantare, trebuie sa taiem varfurile busuiocului pentru a nu permite dezvoltarea florilor.
Cultivarea in ghiveci
Daca vrei sa ai parte de busuioc proaspat tot anul, trebuie sa il cresti in ghiveci, deoarece tufele de busuioc nu fac fata gerului iernii, tinute in gradina. Initial, poti planta busuioc intr-un vas de 15-30 cm prevazut cu orificiu pentru drenaj. Sunt suficiente cateva seminte pentru a obtine o planta, iar distanta dintre ele ar trebui sa fie de aproximativ 4 cm si adancimea de 6-7 mm.
Ingrijirea busuiocului
Busuiocul nu iubeste frigul, din acest motiv trebuie sa stea, in sezonul rece, in casa, la temperaturi de minim 18 grade.
Totodata, busuiocul adora lumina. Deci, fie in gradina, fie in casa, trebuie sa il pozitionam strategic astfel incat sa bata soarele pe el. Un ghiveci tinut langa fereastra e cea mai buna optiune in cazul in care vrei sa il cultivi pe parcursul anului. Daca nu are parte de soare, busuiocul se ingalbeneste si devine mult mai putin parfumat si aromat.
Atunci cand tinem busuiocul la soare, il putem uda si zilnic. Nu trebuie insa udat din abundenta. Daca vedem ca apa sta la radacina si nu se absoarbe in pamant, busuiocul nu mai trebuie udat pentru ca altfel vor putrezi radacinile si planta va muri. Daca vedem in schimb ca frunzele busuiocului incep sa se ingalbeneasca, acesta este un semn ca planta sufera din cauza ca nu are suficienta apa si trebuie udata imediat.
Cand incepem o cultura noua de busuioc, folosim ghivece mai mici. Pe masura ce planta se dezvolta, putem schimba ghiveciul. O planta care ajunge la circa 50 cm inaltime poate fi mutata intr-un ghiveci de 25-30 cm inaltime. Pamantul ideal pentru a creste busuiocul in ghiveci este unul mai nisipos, de tipul celui utilizat pentru flori.
Busuiocul trebuie tuns regulat pentru a face planta sa creasca mai abundent. Avem insa grija sa nu tundem mai mult de 1/3 din planta. Un alt lucru important pentru cine doreste sa aiba mereu busuioc proaspat este faptul ca inflorescentele trebuie taiate.
Acestea se indeparteaza imediat dupa aparitie pentru a nu absorbi nutrientii necesari frunzelor.
Cand sezonul rece se apropie, busuiocul pe care il tineam pana atunci in gradina va fi mutat in casa. Inainte de a-l muta, planta trebuie spalata cu grija pentru a indeparta orice eventual daunator sau insecta adapostita intre frunzele ei. In cazul in care frunzele busuiocului incep sa se usuce, acestea trebuie indepartate pentru a preveni bolile transmise de fungi.
De ce fel de nutrienti are nevoie busuiocul pentru a putea rezista tot timpul anului, in special in sezonul rece?
Daca cresti busuioc in ghiveci pentru a-l consuma proaspat, nu recomandam folosirea unor ingrasaminte chimice. Poti utiliza, in schimb, ingrasaminte naturale cum ar fi cojile de ou sau frunzele uscate.
Ingrasaminte potrivite pentru busuioc si cand se pot aplica
Busuiocul nu este foarte pretentios in ceea ce priveste nevoile sale nutritionale. In general, se poate dezvolta armonios folosind resursele pe care le gaseste in mod natural in pamant. Daca dorim o productie mai mare, putem folosi totusi fertilizatori universali pe care ii vom aplica prin stropire. Aplicarea se face cu moderatie la intervale de aproximativ 14 zile.
Ce boli si daunatori pot afecta busuiocul?
Busuiocul este cel mai adesea atacat de catre afide si cicade. Cea mai comuna boala care il pune in pericol este fainarea. De la magazinele de specialitate, poti achizitiona tratamente specifice pentru a tine la distanta sau combate bolile busuiocului.
Busuiocul este o planta foarte putin pretentioasa care iti poate aduce nenumarate beneficii pentru sanatate si gusturi nemaipomenite in bucatarie. Te-am convins ca merita sa cresti busuioc si ca nu este greu sa faci acest lucru?