Daca iti place gradinaritul, cu siguranta ai mai auzit despre zeama bordeleza. Aceasta este una dintre cele mai populare fungicide, fiind folosita de foarte mult timp in agricultura. Afla mai multe despre compozitia acestei solutii, modul de utilizare si eficacitatea sa.

Despre zeama bordeleza - ce este, la ce se foloseste

Zeama bordeleza este un fungicid de contact pe baza de cupru. Usor de preparat si aplicat, aceasta solutie a fost folosita inca din secolul XIX pentru a proteja plantele de boli. Initial, ea a fost folosita in Franta, in Bordeaux, pentru a proteja vita de vie, de aici si numele sau. Astazi, zeama bordeleza este in continuare utilizata la scara larga, pentru a controla infectiile fungice ale legumelor, fructelor, pomilor si plantelor ornamentale.

Unele dintre bolile pe care le previne sunt mana, alternarioza, bacteriozele, monilioza. Cuprul intareste sistemul natural de aparare al plantei si are efect antiseptic. Zeama de bordeleza este acceptata si apreciata si in cadrul culturilor organice, fiind obtinuta din minerale naturale.  

Cum se prepara zeama bordeleza

Zeama bordeleza este practic un amestec de sulfat de cupru, var stins si apa. Utilizand varul, se va neutraliza sulfatul de cupru. La prepararea solutiei, trebuie sa tii cont de concentratia pe care vrei sa o obtii. Concentratia solutiei variaza in functie de perioada de aplicare. Astfel, concentratia in timpul perioadei de vegetatie va fi de 0,5%, iar in timpul perioadei de repaus, va fi de circa 1-2%. La o concentratie de 1%, vom avea nevoie de 1 kg de sulfat de cupru amestecat cu 50 l de apa si de 1 kg de var stins amestecat cu 50 l de apa.

Dupa realizarea celor doua amestecuri, zeama bordeleza se va obtine prin turnarea solutiei ce contine sulfatul de cupru in cea care contine varul. La preparare, se folosesc recipiente de plastic, solutia fiind foarte coroziva pentru recipientele din metal.  

In ziua de azi, nu mai este insa necesar sa depui tot acest efort intrucat zeama bordeleza se poate cumpara gata preparata, asa cum o poti gasi pe farmbee.ro alaturi de alte solutii fungicide.

Cum si in ce perioada din an se utilizeaza

Zeama bordeleza este deseori utilizata la final de iarna sau in primele zile de primavara, inainte de aparitia mugurilor, atunci cand bolile plantelor incep sa se dezvolte intrucat caldura si umezeala duc la aparitia fungilor. O alta perioada a anului in care se poate utiliza este toamna, dupa caderea frunzelor. Aplicata in acest moment, va impiedica supravietuirea bolilor peste iarna. La aceasta aplicare, se aduna mai intai frunzele de pe jos, apoi se stropeste planta cu solutia.

Zeama bordeleza este o solutie de suprafata, ea se va pulveriza pe intreaga planta: ramuri, frunze, trunchi. Pentru a obtine efectul scontat, solutia se va aplica in ziua in care a fost preparata.

La pulverizare, trebuie purtat echipament de protectie: manusi, cizme de guma, masca / ochelari de protectie pentru ca, datorita continutului sau, poate provoca iritatii in contact cu pielea sau ochii. Se agita solutia inainte de fiecare pulverizare. Cele mai bune rezultate se obtin daca realizam aplicarea dimineata devreme intr-o zi fara vant, astfel zeama bordeleza se va usca pana cand soarele va bate direct pe suprafata vizata.

Pentru ce tipuri de plante / culturi se poate folosi zeama bordeleza

Vita de vie

Stropirea se face dupa ce lastarul si fructul s-au format, de regula in luna iulie.

Pomi fructiferi

In cazul pomilor, putem stropi cu zeama bordeleza dupa caderea frunzelor si inainte de umflarea mugurilor. In primavara, se poate face aplicarea imediat ce pomii au fost taiati, astfel va impiedica infectarea ranilor produse la taiere.

Legume (cartofi, rosii, fasole, castraveti)

In cazul legumelor, zeama bordeleza se aplica inainte ca acestea sa infloreasca si dupa ce fructele sunt formate, dar inainte ca ele sa se coaca. Stropirea poate sa inceapa in mai. Concentratia nu trebuie sa fie mai mare de 1%.

Din momentul aplicariii solutiei si pana la recoltare, trebuie sa treaca 3-4 saptamani.

Aspecte importante de tinut minte

Zeama bordeleza este activa circa 2 saptamani dupa aplicare. Se utilizeaza in perioadele specificate mai sus pentru a nu interveni in ciclul de crestere al plantei. Dupa utilizare, solutia ramasa se amesteca in apa (concentratie minim tripla), apoi se poate arunca in gropi de circa 35 cm adancime care vor fi astupate.

Fructele si legumele care au fost tratate cu zeama bordeleza trebuie spalate inainte de consum. Cu toate ca substanta nu ajunge in interiorul acestora, pot exista reziduri.

Zeama bordeleza nu poate sa combata fainarea, indiferent de perioada in care se aplica.

Pentru a nu produce daune in sol, poluandu-l, este recomandat sa se foloseasca undeva intre maxim 2 si 6 kg de cupru/hectar pe an.

O ultima remarca, nu uita ca in perioada curenta se fac doua tipuri de stropiri la pomi:

Cu solutii cuprice

Zeama bordeleza sau alte solutii de tip fungicid pe baza de cupru se pot aplica in perioada de repaus vegetativ, beneficiile si modalitatea de aplicare fiind detaliate mai sus.

Cu ulei horticol

Implica solutii petroliere pe baza de ulei mineral, utilizate de regula la finalul perioadei de repaus vegetativ sau la inceputul perioadei de dezmugurire. Tratamentele pe baza de ulei horticol sunt menite sa combata daunatorii care au reusit sa ierneze pe suprafata plantelor sau la sol. Stropirea se face intr-o zi cu vreme insorita si temperaturi de peste 5 grade.

Aceste doua tipuri de stropire nu se fac niciodata concomitent, ci la o diferenta de circa o saptamana.

Avand in vedere toate aceste sfaturi pentru combaterea daunatorilor, tu ce metoda vei adopta in aceasta primavara?