Fie ca ai o intreaga podgorie de vita de vie sau o cultura in gradina, stii ca urmeaza stransul si prelucrarea strugurilor. Pentru ca strugurii sa se transforme intr-un vin savuros, e nevoie sa ii treci printr-un proces complex, insa, cu rabdare, va rezulta un vin aromat.

Vinificarea

Calitatea si aroma vinului este influentata de o serie de factori de la tipul solului pe care se afla plantatia pana la expozitia terenului. Vinificarea este procesul prin care se produce vinul, de la culesul strugurilor pana la imbuteliere. Acest proces difera in functie de strugurii folositi si de gustul care dorim sa-l obtinem. O vinificatie reusita depinde de modul in care e ingrijita via (controlul bolilor si daunatorilor, lucrarile in verde, combaterea buruienilor).

In continuare, vom trece prin toate etapele vinificarii si a pregatirii vinului de casa, astfel incat sa ai mereu un vin savuros in pivnita.

Secrete pentru un vin bun

Pentru obtinerea unui produs de calitate, e bine sa fii atent la cateva aspecte:

  • Foloseste mereu doar strugurii copti - alege momentul potrivit si culege via atunci cand strugurii sunt cel mai bogati in zahar. Astfel, va rezulta un vin gustos si aromat.

  • Nu zdrobi strugurii cu tot cu ciorchine - alege doar boabele de strugure pentru realizarea vinului, deoarece ciorchinele va da un gust acrisor.

  • Foloseste doar instrumente de lemn, inox sau plastic - de la butoaie, sau uneltele de zdrobit nu alege niciodata instrumente din fier. In caz contrar, fierul va oferi un gust oxidat si un aspect brun vinului.

  • Curata foarte bine butoaiele - inainte sa depozitezi vinul, asigura-te ca butoaiele sunt curate si nu exista alte depuneri care sa modifice gustul vinului.

Etapele realizarii vinului

  • Recolta strugurilor

Realizarea vinului de casa incepe cu recoltarea la momentul potrivit. Nu exista o perioada anume pentru culegerea strugurilor, ci aceasta ar trebui facuta in functie de soi, conditiile meteo sau a nivelului de zahar din struguri.

Foarte important in aceasta etapa este sa elimini orice fructe stricate, mucegaite sau bolnave. La fel si coditele strugurilor sau ciorchinele.


  • Zdrobirea si vinificarea

Zdrobirea strugurilor o poti face fie cu o presa traditionala cu cilindri, fie cu una electrica. Cele electrice te ajuta, insa, prin functiile de desciorchinare si prin reducerea timpului.

Vinificarea este primul pas care difera in functie de strugurii folositi, in acest proces. Strugurii albi ii cureti, folosind un desciorchinator cu zdrobitor din inox si apoi ii zdrobesti cu aceeasi unealta. Lasa-i la limpezit 24 de ore, adauga drojdiile si astfel incepe fermentarea.

In cazul strugurilor rosii, dupa desciorchinare si zdrobire, lasa-i la fermentat cu tot cu cojite pentru a obtine un vin rafinat si bogat. Acum adauga si drojdiile si lasa-i la macerat cateva saptamani.


  • Fermentatia

Fermentatia are loc datorita drojdiilor care se adauga strugurilor. Chiar daca mustul contine agenti de fermentare, exista drojdii selectionate si agentii de fermentatie pentru a controla gustul si a obtine arome diferite. Alege drojdiile in functie de struguri (albi sau rosii). In functie de conditiile in care depozitezi butoaiele cu must, poti adauga si drojdie rezistenta la temperaturi scazute.

Pentru o fermentatie reusita ai grija la: temperatura (sa fie intre 15 și 35 de grade Celsius, ideala fiind la 18 grade C pentru vinul alb si 35 grade C pentru cel rosu), timp (pentru o temperatura de 20 grade C, sunt necesare 15 zile de fermentatie, iar in cazul uneia de 30 grade C, 3 zile sunt suficiente) si nivelul de oxigen (suficient pentru ca drojdiile sa actioneze).


  • Filtrarea

Cand se incheie etapa de fermentatie, vinul devine tot mai clar si incepe procesul de limpezire. Pentru a obtine un vin bun nu este suficienta doar tragerea de pe drojdie a vinului, ci se cere si filtrarea acestuia.

Filtrarea nu doar ca asigura un gust desavarsit, dar va elimina toate resturile vegetale, drojdiile sau sedimentele. Pentru filtrare, vei apela la un filtru cu placi din otel inoxidabil, care asigura o curatare eficienta. Pentru o limpezire desavarsita a vinului tulbure, poti adauga o solutie speciala.

Pastrarea vinului

Chiar daca ai folosit o materie prima excelenta, modul in care pastrezi vinul va afecta calitatea acestuia. Pentru ca el sa isi pastreze savoarea, e bine sa il pastrezi la o temperatura constanta, intre 7 si 18 grade Celsius.  

Pentru ca vinul sa nu aiba de suferit, depoziteaza-l in conditii de umiditate crescuta, ferit de expunerea la lumina puternica si intr-o pozitie tihnita, fara multa miscare.

Acum ca ai aflat secretele unui vin de casa bun, nu ramane decat sa astepti momentul propice pentru recolta. Noi iti uram spor la treaba!