Apa este elementul esential de care depind sanatatea si aspectul gradinii tale. Fie ca alegi sa uzi plantele cu stropitoarea sau cu ajutorul unui sistem automat modern, nevoia lor de apa trebuie intampinata cu succes. Pentru ca apa costa si este pacat sa risipim aceasta resursa pretioasa, te poti folosi de apa de ploaie in acest scop. Afla mai multe despre cum poti reutiliza apa de ploaie pentru irigare. 

Irigarea in gradina – aspecte esentiale 

Farmbee - Reutilizarea apei de ploaie pentru irigare

O irigare eficienta nu inseamna sa uzi pur si simplu plantele cu o oarecare cantitate de apa. Exista mai multe aspecte de care ar trebui sa tii cont la udare si irigare.  

In primul rand, cantitatea de apa utilizata pentru fiecare tip de planta difera in functie de nevoile acesteia, nevoi pe care fie le descoperi in timp, fie inainte de plantare, documentandu-te. In acest sens, este indicat sa si alegi tipul de plante pe care vrei sa le plantezi in functie de conditiile climatice din zona ta pentru a-ti usura munca. 

Daca locuiesti intr-o regiune unde, de regula, nu ploua foarte des, s-ar putea sa vrei sa cultivi plante mai rezistente la seceta, pentru a avea sanse cat mai mari sa te bucuri de ele si, evident, a investi mai putine resurse (inclusiv de timp) in udarea gradinii. 

Apa utilizata este si ea importanta, iar despre avantajele apei de ploaie in raport cu apa de la robinet vom discuta in cele ce urmeaza. 

Totodata, la irigare se tine cont de nevoia de apa a fiecarei specii de plante. Cele care au fost plantate de curand au, in general, o nevoie mai mare de apa. Dupa ce realizezi irigarea, poti verifica nivelul de umiditate din sol. Ideal, acesta ar trebui sa fie umed pana la o adancime de aproximativ 20 cm. 

Felul in care se face udarea este si el important deoarece atunci cand apa se distribuie de la inaltime si o mare parte a acesteia ramane pe suprafata plantelor, se va evapora. Astfel, pentru a optimiza hidratarea solului, udarea ar trebui realizata de la o inaltime cat mai mica. 

Metode de irigare 

In ziua de azi, exista numeroase metode de irigare a gradinii. Daca inca nu te-ai gandit cum alegi sistemul de irigare pentru gradina ta, iata care sunt optiunile.

Udarea cu furtunul

Farmbee - Reutilizarea apei de ploaie pentru irigare

Multa lume isi uda in continuare gradina utilizand furtunuri. Pe langa clasica stropitoare care se preteaza doar la suprafete foarte mici sau plante crescute in ghiveci, udarea cu furtunul ramane una dintre cele mai ieftine si populare metode de irigare. 

Furtunul este eficient deoarece iti permite sa controlezi cu precizie cantitatea de apa pe care o folosesti. Totodata, acesta se poate monta usor la diverse alte instalatii, cum ar fi asperoare sau pistoale de stropit. Problema irigarii cu furtunul este faptul ca, pe de o parte, necesita timp, iar pe de alta parte, la suprafete mari, nici acesta nu poate face fata cu succes. 

Irigarea prin picurare

Farmbee - Reutilizarea apei de ploaie pentru irigare 

Exista numeroase sisteme de irigare prin picurare pe care le poti achizitiona si monta in gradina. Acest tip de sisteme ocupa un loc fruntas in clasamentul preferintelor gospodarilor datorita eficientei lor si a faptului ca se preteaza la nevoile plantelor. 

Irigarea prin picurare presupune administrarea treptata a unor cantitati mici de apa, asa cum spune si numele sistemului – prin picurare. Astfel, plantele sunt hidratate in mod constant. Totodata, radacinile lor, mai mult sau mai putin sensibile in functie de specie, nu sunt puse in pericolul de a putrezi, lucru care se intampla des atunci cand administram prea multa apa cu furtunul sau stropitoarea.

Irigarea prin picurare nu necesita mult timp deoarece se realizeaza automat dupa instalarea sistemului si se potriveste oricarui spatiu: strat de flori, gradina cu legume sau plante de ghiveci. Totodata, apa se foloseste in mod econom cu acest sistem, evitand astfel risipa. 

Irigarea prin aspersoare 

Farmbee - Reutilizarea apei de ploaie pentru irigare

Irigarea prin aspersoare este o alta metoda apreciata de gospodari si nu numai. Acest tip de irigare se practica in prezent la scara larga in majoritatea spatiilor publice, fiind una dintre cele mai eficiente metode de a acoperi suprafete mari, in timp scurt. 

Irigarea prin aspersoare se realizeaza in mod automat, in functie de setarile sistemului. Utilizand sisteme subterane de irigare prin aspersiune, poti asigura o irigare corecta a gradinii, fara a afecta in vreun fel aspectul estetic al acesteia, intrucat elementele mecanismului vor fi montate in pamant. 

Exista diverse sisteme de irigare prin aspersiune pe care le poti comanda online, urmand apoi sa le instalezi in functie de instructiunile specifice. In principiu, irigarea subterana prin aspersoare presupune montarea unui sistem de tevi in pamant si a unor aspersoare telescopice care se pozitioneaza astfel incat sa stropeasca  pana la fiecare aspersor adiacent, realizandu-se astfel irigarea intregii suprafete. Acest tip de irigare este potrivit atat pentru gazon, cat si pentru culturi sau plante de decor. 

Motive si scopuri pentru care sa utilizezi apa pluviala 

Farmbee - Reutilizarea apei de ploaie pentru irigare

Apa pluviala poate fi o resursa importanta si, in foarte multe tari, ea este privita si utilizata ca atare. Acest tip de apa care provine direct din natura este cea mai potrivita pentru irigarea gradinii. 

Spre deosebire de apa de la robinet care contine in mod inevitabil calcar si clor, in diverse proportii, apa de ploaie nu are aceste elemente, fiind astfel mai potrivita pentru plante. 

Totodata, sa nu uitam ca obtinem apa pluviala gratuit, lucru care reprezinta un avantaj semnificativ mai ales pentru cei care trebuie sa ude suprafete mari de pamant. 

Tot ceea ce iti trebuie pentru a utiliza cu succes apa de ploaie pe perioade mai lungi de timp este un sistem de colectare al acesteia. 

Sisteme de colectare a apei de ploaie 

Farmbee - Reutilizarea apei de ploaie pentru irigare

Sistemele de colectare a apei pluviale iti permit sa aduni apa de ploaie pentru a o distribui ulterior in gradina in functie de nevoile plantelor. Oricare dintre sistemele de irigare prezentate mai sus pot fi racordate la rezervorul de colectare, permitandu-ti astfel sa realizezi cu usurinta irigarea. 

Pentru colectarea apei de ploaie, se utilizeaza rezervoare sau cisterne plasate fie la suprafata solului, fie in pamant. 

Sisteme supraterane (cisterne dedicate)

Cea mai facila metoda de colectare a apei de ploaie este cisterna. Acest recipient care poate avea dimensiuni diverse se amplaseaza la suprafata pamantului langa jgheabul prin care se va scurge apa colectata in timpul ploii. Astfel, de fiecare data cand ploua, apa va ajunge in jgheab, iar apoi in cisterna prin intermediul unui burlan. Cum alegi sa distribui ulterior apa depinde de preferintele tale. Poti monta un robinet la cisterna pentru scurgerea apei, sau poti conecta o pompa, iar mai multe informatii despre alegerea pompelor de apa poti afla aici

Sisteme subterane (rezervoare subterane)

Deoarece s-ar putea sa nu vrei sa strici aspectul gradinii tale montand o cisterna in perimetrul acesteia, poti opta pentru un rezervor subteran. Acesta va costa mai mult, insa va fi mai eficient si estetic. Rezervorul subteran se monteaza in pamant, iar apa se va colecta in interiorul acestuia printr-un jgheab care permite in cele mai multe cazuri si filtrarea acesteia. Ulterior, distribuirea apei se poate face direct prin pompe sau sisteme de irigare racordate la rezervor. 

Intrebuintari ale apei pluviale in gospodarie

Farmbee - Reutilizarea apei de ploaie pentru irigare

Apa de ploaie se utilizeaza cu precadere la irigarea gradinii, insa aceasta poate servi si in alte scopuri. Daca vrei sa mentii trotuarul din fata casei curat, poti folosi apa pluviala adunata in cisterna pentru curatarea acestuia, dar si a betonului sau gresiei din curte. Totodata, poti folosi apa de ploaie in aparate de spalat pentru curatarea suprafetelor gospodariei. 

Daca obisnuiesti sa iti speli masina in curte, stii deja ca acest proces necesita zeci de litri de apa. De ce sa consumi apa de la robinet cand ai putea utiliza in schimb apa de ploaie. Acelasi lucru este valabil si pentru oricare alte utilaje sau scule pe care vrei sa le cureti cu apa. 

Covoarele si carpetele trebuie si ele spalate din cand in cand si, la fel ca masina, necesita o cantitate destul de mare de apa, pe care o poti obtine pe gratis din sistemul de colectare al apei pluviale. 

Daca vrei sa iti optimizezi costurile, poti folosi apa de ploaie si in interiorul gospodariei, la spalarea rufelor, a vaselor, alimentarea rezervorului de la toaleta sau chiar atunci cand faci dus. Pentru siguranta ta, va fi nevoie sa te asiguri ca apa de ploaie este suficient de curata pentru a fi folosita in astfel de scopuri. Pentru a imbunatati calitatea apei, poti monta un sistem de filtrare la recipientul de colectare al acesteia sau la cel de distributie. Exista diverse mecanisme de filtrare si de decantare pe care le poti folosi, alegerea depinde de sistemele deja instalate. 

Apa de ploaie este o resursa pretioasa de care, in cei mai multi ani, nu ne putem plange ca nu avem parte. Daca vrei sa cheltui mai putin pentru factura de apa sau pur si simplu sa adopti metode mai ecologice in irigarea gradinii si ingrijirea gospodariei, foloseste-te de apa de ploaie.